Тривожні жнива 2024-го: війна, засуха, ціни...

За матеріалами інтернет-видань 18.06.2024 528

 

Межівський меридіан

Межівський меридіа

Жнива-2024 в Україні стартували на два тижні раніше від середньобагаторічних строків.

У трьох областях на Півдні вже розпочалося збирання озимих зернових. Першими  розпочали  аграрії Одещини, за ними Херсонщина і Миколаївщина.

Ймовірно найближчого тижня і Дніпропетровщина, Синельниківщина, а з нею і Межівщина долучаться до жнивної кампанії не останніми. 

Через низку факторів (рання весна, посуха) – строки жнив цього року посунулись на тиждень-два раніше.

…Жнива – 2024 знову починаються і відбудуться в умовах повномасштабної війни…

Окупанти продовжують нищити аграрну інфраструктуру України, руйнують вітчизняні зерносховища, ускладнюючи експорт зерна, тим самим,  спричиняючи величезні збитки українським виробникам, а відтак й економіці держави.

 «Минулого року прибутковість пшениці була відʼємною або на межі нуля, але ми не можемо не сіяти її, бо це — хліб», – говорять у розмові аграрії.

І це правда. Адже по Україні під урожай – 2024 засіяно понад 4,36 млн га озимини.

(Для інформації:  Порівняно з довоєнними показниками площі під пшеницею озимою знизились на 33%. А Українська зернова асоціація оцінила потенційний врожай зернових та олійних культур у 2024 році на рівні 76,1 млн тонн. Це поступається показнику попереднього року, який за оцінками асоціації становив 82,6 млн тонн).

Після, майже тримісячної засухи у регіоні пройшли, хоч і невеликі, а проте  – опади. І сьогодні господарства, немов би, завмерли в очікуванні дозрівання (підсихання) зерна і готові вийти вийти у поле…

Напередодні жнив аграрії Межівщини розповідають про проблеми та перспективи.

__________________________________________________________

Олексій Мележик, голова СФГ «Лад»

– Почну з того, що оптимізму – на жаль, мало. З кількох причин.

По-перше – перспективи, власне врожаю. За три місяці без дощів, звичайно, ми не можемо розраховувати на високі результати ранніх зернових.

Додаймо сюди приморозки, які також вплинули на вегетацію пшениці, а горох взагалі, примерз добряче.

Багато колег мають проблеми із пізніми посівами соняшника,  бо отримали нерівномірні сходи. І ми – не виключення.

Так, жнива вже зовсім скоро, цього року тижні на два раніше, аніж зазвичай. Пшениця вже сьогодні у стадії воскової стиглості.

Економіка… Вирощування пшениці (хліба)  вже не перший рік, так би мовити, справа від’ємна. Не секрет, що на ранніх зернових – ми  не заробляємо.  Через низьку ціну. А цього року – ще й через низький врожай.

Хотілося б, звичайно, більше уваги держави до аграрного сектору. На жаль, отримати кредит для виробників нашого регіону – величезна проблема. Адже, коли стає питання, що ми знаходимося у т. з. червоній зоні, тобто близько лінія фронту – то це взагалі нереально.

Скажу більше – багато сільгоспвиробників сьогодні тримаються на запасі минулих років. Це – вже згадана економіка. Виробництво має бути, хоч мінімально, але прибутковим. А якщо воно з’їдає більше, ніж дає, то розуміємо чим це все може закінчитись.

Аграрії сподіваються на краще, бо розуміємо, що комусь зараз важче, аніж нам…

____________________________________________________________________________________________

Віктор Костюченко, Заслужений працівник сільського господарства України, головний агроном ТОВ АФ «Промінь»

– За 44 роки стажу агрономом – не пам’ятаю такого комплексу несприятливих погодних умов для аграріїв.

По перше, надрання весна, яка прискорила вегетацію зернових наприкінці лютого – на початку березня. Далі – майже три місяці – без дощу. Взагалі…  Ну і звичайно, не пам’ятаю щоб у травні примерз колосок пшениці…

У цих умовах формувався урожай 2024 року. Тож,  очікування, м’яко кажучи, скромні. Спрогнозую зменшення валу по господарству на 20 відсотків.

Але ж якби це була одна біда… Погоджуюсь з колегами, що останні роки – пшениця практично не прибуткова. Треба ціна, яка, будемо відвертими, врятує багато сільгоспвиробників від кризи. Адже напротивагу здорожчали всі складові собівартості сільгосппродукції: добрива, паливно-мастильні матеріали. Із зрозумілих причин відчуваємо і кадровий голод.

Але все ж хочеться підсумувати на позитивній ноті…

Я впевнений: ми вистоїмо! У нас просто немає іншого шляху…

Коли почнемо жнивувати? Як тільки, так і зразу (сміється)…

Техніка готова і лише чекає команди. Думаю, наступного тижня.

____________________________________________________

Микола Чупіков, директор ПСП «Еліта»

– Прогнозую початок жнив не раніше, аніж за 10-12 днів (від ред: розмова відбувалась 18 червня). Рання весна все ж зробила свою справу, і зернові достигають щонайменше на тиждень раніше.

Врожайність буде менша, аніж минулого року. Це – однозначно. Але маю таке переконання, що через посуху буде кращою якість збіжжя. Тобто, вміст клейковини підніме класність.

Загалом ми вже бачимо, що прогнозований вал зернових по всій Україні буде суттєво менше, аніж торік. Засуха, пізні потужні заморозки, а в когось і град… Віднімемо площі тимчасово окупованих територій.

Але я сподіваюсь, що саме через ці фактори – буде вищою ціна на зерно. Логіка підказує, що в таких умовах трейдери мають конкурувати за товаровиробників. Принаймні, хочеться в це вірити (посміхається). Та як воно буде насправді – покаже час.

Не з чуток знаю, багато господарств якщо не на межі – то в досить скрутному становищі.

Але я чомусь впевнений, що аграрний сектор витримає. Як ми говоримо: «Затягнемо пасок, але … Виживемо!»

Безумовно, треба підтримка держави агарного сектору, можливо в частині оподаткування, можливо більш доступних кредитів для аграріїв, можливо – дотацій.

Всі розуміємо:  головне сьогодні це те, що відбувається на фронті. Будемо триматись!

                Сайт районної газети "Межівський меридіан" (спілкувався Євген Хрипун).

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ