ЦИГАН ТЕПЛОГО КОЖУХА ОБІЦЯВ, А УРЯД ЗАРАЗ ОБІЦЯЄ ПІДВИЩИТИ ПЕНСІОНЕРАМ ПЕНСІЙНІ ВИПЛАТИ

За матеріалами інтернет-видань 22.12.2023 242

                                    СОЦІАЛЬНА ПАНОРАМА КІНЦЯ 2023 РОКУ

Олена БЕГМА.

ІЗ ГРУДНЯ у п’яти областях — Вінницькій, Житомирській, Львівській, Черкаській та Чернігівській — запрацювала екстрена служба 112. Як повідомив керівник МВС Ігор Клименко, запровадження єдиного номера для звернення громадян, які опинились у надзвичайній ситуації, дає змогу прискорити процес з’єднання з екстреною службою та посилює комунікацію між спецпідрозділами. Відтак буде більш оперативне реагування на виклики. Цей номер є альтернативою гарячим лініям 101, 102, 103 та 104 та дозволяє не витрачати час на те, щоб телефонувати у кожну службу окремо.

Очільник Міністерства внутрішніх справ також поінформував, що на початку наступного року планується запустити службу 112 у Дніпрі та Одесі. А згодом викликати рятувальників, поліцейських, медиків або працівників газової служби за єдиним номером можна буде з будь-якого регіону України.

На кому шапка горить

ЯК ВІДОМО, за рішенням суду під контроль Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» було передано низку приміщень, якими раніше беззастережно розпоряджалась упц мп. Але представники останньої звернулись до апеляційного суду. «Адвокат Микита Чекман, який представляє інтереси митрополита упц мп колишнього настоятеля Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя), звернувсь із позовною заявою, у якій наголошується, що позбавлення монастиря можливості користуватися майном Нижньої лаври потягне за собою «збитки відповідача». В упц мп їх оцінили у 100 мільйонів гривень, які тепер хочуть стягнути з держави. Отже, монастир фактично не приховує, що, безоплатно користуючись державним майном на території Нижньої лаври (79 об’єктів) упродовж 30 років, отримував надприбутки», — йдеться у повідомленні Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

ПФУ «порадує» аж на 268 грн

ПЕНСІОНЕРАМ стало набагато важче виживати, адже виплати більшості з них аж ніяк не відповідають рівню інфляції. Що вже казати про тих українців, які одержують мінімальну пенсію. Проте менш ніж через місяць, із 1 січня 2024-го, в Україні зросте прожитковий мінімум — до 2920 гривень. А це означає, що автоматично підвищаться і пенсійні виплати, які безпосередньо залежать саме від цього показника. Таким чином, мінімальна пенсія в сумі 2361 гривня збільшиться на 268 гривень і становитиме 2629. Певна річ, доплата, що не дотягує навіть до 300 гривень, буде мізерною у порівнянні з тим, наскільки зросте цей показник в одержувачів максимальних пенсій. Із нового року цій категорії додадуть до пенсії 2680 гривень, відтак розмір виплати збільшиться до 23 610 гривень.

Тим часом і запланована на березень 2024 року індексація пенсій теж, найімовірніше, виявиться мізерною через обмежені фінансові ресурси уряду. Найбільш скромні підвищення очікують на тих пенсіонерів, які вийшли на пенсію протягом останніх трьох років. За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, пенсії цієї категорії громадян відповідають ринковим стандартам, тому індексація для них буде меншою порівняно з тими, хто отримав пенсію ще у 2000-х роках.

Запрацював новий реєстр

ОФІС генерального прокурора повідомив про завершення базового етапу наповнення Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності малолітньої особи. До нього внесено дані про майже 700 осіб. Зокрема й тих, чия судимість за злочини була знята або погашена. Наразі ювенальні прокурори, як зазначено, системно працюють для подальшого наповнення реєстру. Підставою для потрапляння до бази є обвинувальний вирок суду, який набрав законної сили. Доступ до реєстру має визначене законодавством коло осіб. Окрім правоохоронців, це директори шкіл і дитячих садків, керівники державних адміністрацій та голови органів місцевого самоврядування. Завдяки цій можливості вони зможуть убезпечити дітей від контакту з особами, які вчинили злочини щодо неповнолітніх на сексуальному ґрунті, й запобігти повторному їх скоєнню.

Нагадаємо, що закон про впровадження реєстру засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканності малолітніх і посилення відповідальності за них Верховна Рада ухвалила 19 грудня 2019 року. 13 січня наступного року його підписав Президент Володимир Зеленський.

Допомога ветеранам, які повертаються з війни

НИНІШНЬОГО року поки що у десяти областях стартував іще один дуже важливий урядовий соціальний проєкт — «Помічник ветерана», який із 2024-го має поширитися на всі області. Він має на меті допомогти воїнам, які повертаються з фронту, швидше інтегруватись у цивільне життя. У зв’язку з чим громадян, які зараз перебувають у пошуку роботи, запрошують долучитися до проєкту. «Кожен охочий через інформаційний портал Е-ветеран може подати заяву на участь у відборі на посаду помічника ветерана. За принципом «рівний із рівним» вони надаватимуть демобілізованим воїнам-землякам сервісну підтримку на шляху реінтеграції у мирне життя в громадах», — інформує Міністерство у справах ветеранів України. Загалом 2024 року заплановано підготувати близько 15 тисяч помічників ветеранів.

Українська — мова єдності та ідентичності

ПОВНОМАСШТАБНЕ вторгнення росії, можна сказати, стало тим спусковим гачком, який прискорив «об’єднавчий процес українізації» нашого суспільства. Саме так сказано у статті «Борися та живи» німецького видання Der Spiegel. Журналісти, проїхавши пів України, від Києва до селища Нью-Йорк на Донеччині, визнали, що і на «традиційно переважно російськомовній Донеччині», населення якої окупаційні війська путіна зараз нібито захищають від «українських бандерівців», чимало людей ненавидить цього самого путіна і дуже раді українським воїнам-визволителям. Як приклад медіа навели Слов’янськ, в якому ще дев’ять років тому розташовувалися осередки проросійських воєнізованих угруповань. Більшість населення міста тоді підтримувала росію. Однак сьогодні настрої змінились. «Як і вся країна, Слов’янськ став більш українським. І при цьому тут живуть ті самі люди», — наголошується в матеріалі.

Ще що усвідомили кореспонденти, проїхавши пів України, — це підйом української мови. Вони зауважили, що на вулицях Києва українську тепер можна почути не рідше, ніж російську, але найбільш помітною є українізація зазвичай російськомовного Харкова. У півторамільйонному місті безліч людей перейшло на солов’їну, щоб показати ворогові: українці — єдина нація.

Профорієнтація з прицілом на майбутнє

ЗА ДАНИМИ експертів ринку праці, впродовж найближчих десяти років в Україні особливо затребуваними будуть представники технічних, військових, медичних та аграрних професій. Передовсім ідеться про інженерів і технічних спеціалістів для відновлення оборонно-промислового комплексу, військових фахівців усіх спеціальностей, психологів, медпрацівників і реабілітологів, фахівців в енергетиці, професіоналів у будівельній галузі та операторів обладнання з числового програмного керування. Що стосується аграрного сектору, то ще більш затребуваними стануть оператори сільськогосподарської техніки, агрономи і ветеринари.

«Армія відновлення» діє

СТАНОМ на сьогодні до «Армії відновлення» для виконання суспільно-корисних робіт долучилися 68 тисяч безробітних співвітчизників. За цією програмою працюють українці та українки в 19 регіонах. Вони допомагають постраждалим унаслідок бойових дій, зокрема, розбирають завали, трудяться на будівництві захисних споруд, надають соціальні послуги у Пунктах незламності, розвантажують та фасують гуманітарну допомогу, плетуть маскувальні сітки тощо. Зокрема, найбільше таких направлень Державна служба зайнятості видала у Харківській області — 13,5 тисячі. Також серед регіонів із найбільшою кількістю залучених — Полтавщина (9,2 тисячі направлень), Донеччина (8,5 тисячі), Київщина (8 тисяч) та Чернігівщина (7,9 тисячі).

Всеукраїнська газета захисту інтересів селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ