У Чорному морі з’являються середземноморські види риб

За матеріалами інтернет-видань 18.02.2022 372

Як повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Український науковий центр екології моря спільно з проектом EMBLAS встановили такі тенденції зміну стану Чорного моря за останні 20 – 30 років. Експерти проаналізували такі показники, як сезонне «цвітіння» синьо-зелених водоростей, або евтрофікація, морське сміття та забруднення пластиком, глибина розташування сірководневого прошарку, кількість дельфінів, хімічне забруднення тощо.

Зокрема, у Чорному морі зафіксовано сміття вдвічі більше, ніж у Середземному морі, і його кількість зростає. Наразі кількість сміття в Чорному морі становить 90 одиниць на 1 км2.

Як відомо, 90 % обсягу Чорного моря – це сірководень. За останні 30 років цей прошарок збільшився на 20 м. У центрі Чорного моря глибина прошарку з киснем складає лише 54 м.

Хоча, як свідчать дані фахівців, за останні 20 років популяції чорноморських дельфінів не зменшилися. Наразі там мешкає 253 тисячі дельфінів.

Щодо хімічного забруднення, то визначено 124 забрудників Чорного моря. Зокрема, у дельті Дунаю та Дунайському масиві, Дніпро-Бузькому лиману показники хімічного стану погіршилися. У Дністровській затоці хімічний стан залишається задовільним. На  Кінбурнській косі  показники покращилися. Від Дністровської до Одеської затоки і від неї до Тендровської затоки хімічний стан покращився. У  зоні змішування вод північно-західного шельфу Чорного моря із водами його центральної відкритої глибоководної частини  хімічний стан залишається задовільним.


Щодо кількості інвазивних видів, не «рідних» для Чорного моря, то їх число зростає. Новий метод аналізу залишків ДНК живих організмів показав присутність у Чорному морі нових середземноморських видів: монровійської риби-хірурга, червоної баракуди, риючого бичка тощо.


Усі визначені показники стануть основою для розробки Програми заходів із покращення стану Чорного моря.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ