У Музеї спротиву Голодомору в Дніпрі презентували унікальну книгу про той час

Григорій Давиденко 26.11.2022 370

      У Музеї супротиву Голодомору відбулася презентація книги "Українське село першої половини ХХ століття через призму людської пам'яті». У виданні зібрани унікальни спогади українців про Голодомор, які зібрала співробітниця музею Віра Аннусова. Про це «Дніпро вечірній» повідомив з місця події.

 

IMG_9735
        А перед цим Віра Аннусова розповіла "Фермеру Придніпров'я" про задум нової книги, та як внаслідок вимушеної еміграції з Луганщини її захоплення привело в Дніпрі до Музею:

     - Я народилася у маленькому хутірці Луганської області, де не було електрики. Поруч були Ростовська і Білгородська області рф, але живуть там українці. Вони і говорять, і пісні співають українською. Тобто Військо Донське насправді заснували українці. З дитинства пам'ятаю, люди збиралися у невеликій хаті, запалювали каганець і розповідали, звісно, не тільки про Голодомор, в взагалі про життя. Пізніше, коли стала вчителькою, вирішила документувати ці спогади для історії. Приходили до будь-якої сільради Марківського району з дітьми, прохали дати список людей, старших 80 років, і записували їхні свідчення. Жодна людина не відмовила, всі дякували, що зберігаємо для нащадків правду про жахливий злочин московських окупантів - Голодомор 1933-го. А в 2014-му довелося з чоловіком стати біженцями. Так доля привела у Дніпро, де запропонували працю для молодого Музею спротиву Голодомору. У Січеславщині ще далеко не всі старожили залишили свої спогади про Голодомор, про боротьбу з комуністами. Особливо багато "білих плям" про організований більшовиками голод 1921  року. Це дуже важливо для того, щоб наш працьовитий, добрий народ не зазнав ніколи більше такої  підлої війни - вбивства голодом. І такої підлої  та відкритої війни, яка іде тепер.

 

316529865_844892110193652_6001906004227547512_n
       Спогади для книги збиралися упродовж 40 років у селах навколо міста Старобільськ. Книга видана накладом лише 100 примірників, і є у вільному доступі на фб-сторінці музею. Віра Аннусова щиро прохає усіх людей, особливо педагогів та учнів, країзнавців записати спогади людей про три Голодомори в Січеславщині 1921-го, 1933-го та 1947-го років, та надіслати їх поштою чи електронним листом на адресу Музею спротиву Голодомору, зазначеній нижче.

      Велика вдячність Вірі Андріївні і всім причетним до збереження і поширення гіркої, прадивої історії нашого народу. Немає опису світлини.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ