«У нас сьогодні волонтери – це вся громада», - Бобринецька громада Кіровоградської області

За матеріалами інтернет-видань 26.10.2022 562
 «У нас сьогодні волонтери – це вся громада», - Бобринецька громада Кіровоградської області

Першою зустрічає людей із зони бойових дій Миколаївської області,  - Бобринецька громада Кіровоградщини.
Тут, починаючи з 24 лютого прихистили багато переселенців, з них 800 офіційно зареєстровані  у населених пунктах громади.
Попри близькість до лінії зіткнення громада продовжує працювати в штатному режимі. Працюють школи і садочки, лікарня та інші соціальні заклади.
У громаді діють  два гуманітарних штаби: в одному збирають допомогу та все необхідне для захисників, у другому - допомагають переселенцям. Працюють в позаробочий час і у  вихідні.
За словами  голови громади Леоніда Кравченка, сьогодні волонтери – це вся громада. Робота знаходиться для всіх охочих.

"Ми  організували пошив бандан та інших необхідних речей. Плетемо маскувальні сітки. Для їх виготовлення використовуємо не тільки відходи тканини, а придбали якісну спеціальну тканину. Для цього гроші збирали всією громадою. Виростили 6 тонн картоплі, не витративши на посадковий матеріал жодної копійки. Частину врожаю віддали на лікарню, яка також фінансується з місцевого бюджету, а зекономлені гроші спрямували на допомогу ЗСУ. Іншу частину картоплі використовуємо для виготовлення сухих супів та борщів. На базі ліцею ми організували роботи з консервування та приготування запасів на зиму", - повідомив Леонід Кравченко.

Він, зокрема, додав, що за підсумками 6 місяців вдалося виконати бюджет на 105%.

"На жаль, в нас забрали акциз. Наш бюджет втратив майже 1,6 млн гривень. Така сама ситуація по землі. На кінець серпня ми мали отримати 2,1 млн земельного податку, але ми його не отримали", - констатує Леонід Кравченко.

У Бобринецькій громаді успішно діє релокований бізнес.  Це  виготовлення хлібо-булочних виробів і виробництво продтоварів на базі колишнього заводу.
Як зазначив очільник громади, все спрямовано на те, щоб  "горіла купа зелених ліхтарів для бізнесу», бо це і робочі місця в т.ч. для ВПО, і податки,  і престиж громади. Але підприємців насторожує відстань від зони бойових дій - 70 км, тому  бізнесмени обирають більш віддалені райони та області.
Щодо готовності місцевої  інфраструктури до зими, то громада про це потурбувалася завчасно. Планується розпочати опалювальний  сезон не за календарем, а за потребою. До того ж, Програма «U-LEAD з Європою» підтримала громаду генераторами, які завжди будуть в нагоді.

"Хороші речі та обладнання ми отримали: палатки та розкладачки для шелтерів, генератори та автономний ліхтар. Тепер зможемо забезпечити наші соціальні заклади резервними джерелами живлення, а також в разі потреби маємо мобільне освітлення у будь-якому місці. U-LEAD надав нам дуже суттєву допомогу", -  наголосив Леонід Кравченко.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ