У сільському господарстві Швейцарії виграють великі переробні компанії, а не виробники зерна - фермери

За матеріалами інтернет-видань 19.02.2024 386
У сільському господарстві Швейцарії виграють великі переробні компанії, а не виробники зерна -  фермери

Згідно з дослідженням Fair Markets Switzerland (FMS), у Швейцарії фермери отримують непропорційно малу частку ціни на хліб для виробництва зерна. Тому виробники втратили фінансові ресурси. Про це пише BauernZeitung.
Зазначається, що ФМС представляє системні корективи щодо того, як кошти, які зараз виводять із сільського господарства, можуть принести користь виробникам.
Експерти дослідили, що швейцарське приватне домогосподарство споживає близько 51 кг хлібобулочних виробів щороку. Багато людей, ймовірно, не усвідомлюють, що майже жодна сума грошей, яку вони витрачають на круасани чи інші хлібні вироби, не йде фермеру. Фермери отримують лише 7 відсотків від продажної ціни.
Фінансові ресурси в основному надходять до кількох великих переробних і торгових компаній.

«На сільськогосподарських і продовольчих ринках Швейцарії за останні десятиліття з’явилися ринкові структури, в яких домінують дві потужні компанії Migros і Coop і пов’язані з ними великі переробні компанії. Фактично існує дуополія, наслідки якої надзвичайно серйозні в невеликій Швейцарії з високим рівнем захисту сільськогосподарської продукції на кордоні. Особливо шкідливі ці структури на ринку хлібного зерна», – йдеться в повідомленні ФМС.

Дослідження також показує, що можна значно підвищити доходи фермерів. Для цього Швейцарська асоціація фермерів закликає до підвищення цін виробників на 5-10 відсотків.
 

«FMS має переконливі докази того, що ціни на борошно, про які комбінати повідомляють FOAG, ймовірно, є надмірними та можуть відхилятися від фактичних цін на борошно до 15 франків. В якості останнього заходу для підвищення доходів у сільському господарстві пропонується різке скорочення витрат на експорт швейцарської зернової сировини, оскільки її оплачують виробники, і в кінцевому підсумку виграють, насамперед, великі переробні компанії», – пише ФМС у заяві.

Президент FMS Штефан Флюкігер робить висновок, що доцільно з’ясувати системні помилки та спотворення конкуренції, які існують на ринку зерна, особливо хлібопекарського борошна, відповідно до антимонопольного законодавства за допомогою галузевого розслідування.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ