УКРАЇНА ПЛАНУЄ ЗБУДУВАТИ ДЕСЯТЬ БІОМЕТАНОВИХ ЗАВОДІВ

За матеріалами інтернет-видань 01.02.2024 315

 01 ЛЮТОГО 2024 —  СЕРГІЙ ЧИГИР

«Попри війну, минулого року запущено в роботу біометановий завод, цього року готується до запуску другий, який матиме також значні потужності. І в найближчі два роки ми очікуємо на запуск ще 10 заводів, що стане значним внеском у виробництво біометану», - зазначила заступник Міністра енергетики України Світлана Гринчук під час парламентського вечора, присвяченого потенціалу українсько-німецької кооперації в сфері біометану. За її словами, Україна має надзвичайний потенціал розвитку виробництва біометану та його експорту до ЄС, а також розраховує на підтримку європейських партнерів у вдосконаленні регуляторних процедур, що дозволять експорт української продукції.

 «Ми маємо надзвичайний потенціал у виробництві біометану, і наша газотранспортна система повністю придатна для транспортування таких газів», – зазначила вона. Гринчук звернула увагу на потребу адаптації внутрішньоєвропейських вимог до експорту біометану і біогазів з третіх країн. «Насамперед це стосується синхронізації реєстру біометану, над яким ми зараз працюємо за підтримки німецьких колег, та спільного визнання гарантій походження. У цій сфері нам також потрібна підтримка європейських партнерів, адже сьогодні ми вже маємо виробника біометану, який пройшов сертифікацію міжнародної відповідності критеріям сталості на предмет дотримання умов Директиви ЄС RED II (№ 2018/2001 від 11/12/2008 щодо стимулювання використання енергії з відновлюваних джерел). Ця сертифікація підтверджує, що біометан вироблений з належної сировини. 

Також ми зацікавлені розпочати діалог, аби повноцінно використовувати нашу ГТС для експорту біометану», – підсумувала представниця Міненерго.

 12 квітня минулого року відбулось приєднання першого в Україні заводу із виробництва біометану до українських газових мереж. Тепер біометан може постачатися до українських споживачів, або експортуватися в Європу. Аграрії та ентузіасти ВДЕ-енергетики запевняють: біометан, який за властивостями майже не відрізняється від природного газу, за кілька років може повністю замінити потреби України в імпортному газі.    


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ