Україна у світовому агробізнесі

За матеріалами інтернет-видань 23.05.2022 651

Представники Міністерства аграрної політики та продовольства України та аграрних міністерств країн Східної Європи взяли участь у конференції GrainCom-22, яка відбувалася з 17 по 19 травня в Швейцарії, м. Женева.
На сесії стратегічних тривог та способів боротьби з ними обговорювалося, як нинішня ситуація в Україні впливає на світовий агробізнес, ціни та торгівлю. Повідомив 23 травня " Урядовий портал".
Основні тези у ході сесії:

  •  Україна має значний прогрес в експортуванні зерна до ЄС, але це не покриває довоєнний експорт. Для того, щоб Україна могла гарантувати світу зі свого боку 100% продовольчу безпеку та виконання всіх контрактних зобов’язань, вона має відновити доступ до своїх морських портів. Так, у квітні було експортовано близько 1 млн. тонн зерна. Навіть якщо подвоїти цей показник, це не компенсує втрати доступу до моря, адже морські порти дозволяли експортувати в місяць до 6 млн. тонн зернових та олійних.
  •  Потреба міжнародного зернового ринку в українських поставках посилилася і з огляду на те, що Індія встановила заборони щодо вільного експорту своєї пшениці.
  •  Україні знадобиться декілька років, щоб відновити сільськогосподарське виробництво через збитки, завдані війною.
  • Україна за будь-яких обставин залишатиметься на зерновому ринку. Це не мантра – це реальність. Зусилля зі спрощення логістики між Україною і ЄС дадуть свої плоди.
  • WFP використовуватиме свій політичний вплив на міжнародну спільноту, щоб говорити про загрози світового голоду через порушення експорту України, наголошуючи на необхідності створення умов для розблокування чорноморських портів.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ