Леонід Гайдай, українець, і фільми знімав переважно в Україні

За матеріалами інтернет-видань 24.07.2024 105
Леонід Гайдай, українець, і фільми знімав переважно в Україні
   П'ятдесят дев'ять років тому, 23 липня 1965 року, відбулася прем’єра популярної кінокомедії Леоніда Гайдая “Операція И”.
   Дмитро Чекалкін, блогер, сторінка ФБ.
   Мало хто знає, що режисер був українцем по батьковій лінії. Його тато, Йов Сидорович Гайдай, походив з давнього козацького роду, спорідненого зі старшинсько-шляхетськими родами Домонтовичів і Горленків. Він народився 1886 року на хуторі Оріхівщина (зараз село Хорольського району Полтавської області). Родина Гайдаїв, за тогочасними мірками, була незаможною, том з дитячого віку Йов був змушений іти у найми. Попри лише три класи освіти, обожнював читати, тому значну частину зароблених коштів витрачав на книжки.
   Під час революції 1905–1907 років він поділяв ідеї соціалістів-революціонерів (есерів), підтримував контакти з Лубенською організацією цієї партії, поширював пропагандистські листівки. За деякими даними, брав участь в “експропріації коштів на революційну справу” у цукропромисловця Богданова. У вересні 1906 року російська влада заарештували Йова Сидоровича. Деякий час він провів у тюрмах Лубен, Хорола, Кременчука, Полтави і москви. Зрештою був засуджений до каторжних робіт у Сибіру. Але й за таких тяжких обставин не полишив прагнення до самоосвіти. На каторзі потоваришував з освіченими людьми, опанував каліграфічне письмо, досконало вивчив німецьку мову.
   На свободу Йов Гайдай вийшов тільки у квітні 1913 року. В Україну вже не повертався – залишився працювати на будівництві Амурської залізниці. Одружився з сестрою іншого колишнього каторжника, Марією Іванівною Любімовою. У подружжя народилося троє дітей. Наймолодшим був майбутній кінорежисер Леонід Гайдай.
   Життя і творчість Леоніда Гайдая також були тісно пов’язані з Україною. Наприклад, сюжет для короткометражного фільму “Пес Барбос і незвичний крос”, де вперше на екрані з’явилося тріо шахраїв Боягуз, Дурень і Бувалий, режисер позичив з фейлетону українського поета Степана Олійника. Щоправда, в оригіналі вірш Олійника називався “Пес Барбос і повчальний крос”, а персонажами-браконьєрами були Гаврило Щур (“Гаврило-здоровило”) і два Миколи.
   Для зйомок своїх фільмів Леонід Гайдай часто відвідував Україну. Так, у Криму були частково відзняті “Ділові люди”, “Кавказька полонянка”, “12 стільців”, “Іван Васильович змінює професію”, “Спортлото-82”. В Одесі знімали окремі сцени “Операції И”.
   До речі, сценарії до “Операції И”, “Діамантової руки” та “Кавказької полонянки” написав українець Яків Костюківський, який народився у Золотоноші, а дитинство і юність провів у Харкові. Він же був автором багатьох реприз Тарапуньки і Штепселя.
Свої комедійні кіносценарії Я. Костюківський видав під назвою “Жити добре. А добре жити - ще краще”. Завдяки фільму “Кавказька полонянка” ця фраза стала крилатою.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ