УРОЖАЙ ЗА 20 КІЛОМЕТРІВ ВІД ЛІНІЇ ФРОНТУ

За матеріалами інтернет-видань 28.07.2024 102

 

Ганна БОЙЧУК  (Запорізька область).

БУЛИ часи, коли візити керівників області на поля в розпал жнив відверто дратували хліборобів. Мовляв, не треба нам наглядачів, самі все вміємо і справляємося. Тепер усе по-іншому, принаймні на Запоріжжі, де збирання зернових — небезпечний процес через наближеність сільськогосподарських угідь до фронту, який зовсім поруч, зо двадцять кілометрів. Механізатори дуже обережні: попри неймовірну спеку подекуди працюють у касках і бронежилетах. На жаль, все ж трапляються «прильоти» під час збирання збіжжя, а ще підступне смертоносне залізо може ховатися серед посівів.

Жнива в Запорізькому районі — у розпалі. Триває збір ранніх культур, зокрема ріпаку. Фермери пожвавилися, коли у Михайло-Лукашівську сільську територіальну громаду приїхав провести імпровізовану виїзну нараду голова Запорізької ОВА Іван Федоров. Зустріч не вирізнялася притаманним таким заходам офіційним стилем, радше це була щира розмова, у якій, крім поточних справ та прогнозів на врожай, обговорювалися нагальні проблеми фермерів і ситуація в області. Люди дуже потребують підтримки та безумовної віри у перемогу, щоб налаштуватися на спокійну роботу задля її пришвидшення.

— Зараз на території нашої громади функціонують майже 80 фермерських господарств. Це справді соціально відповідальний бізнес. Податки, які надходять від сільгоспвиробників, ми використовуємо для розвитку громади. Але наші фермери багато допомагають нам ще й за покликом душі, — розповідає голова Михайло-Лукашівської сільської ради Олена Байдукова.

На одному з полів працює комбайн: збирають ріпак. За словами одного з керівників фермерського господарства, Володимира Шевчука, нинішнього року під цю культуру відвели 100 гектарів. «Ми традиційно вирощуємо озимі пшеницю, ячмінь і соняшник, — повідав фермер. — Ріпак нова для нас культура. На жаль, весняні приморозки, обмаль вологи та аномальна спека завадили нам виростити великий урожай. Прогнозуємо врожайність по ріпаку на рівні 9-20 центнерів із гектара».

Жнива в господарстві розпочалися в середині червня, це раніше, ніж минулими роками. Озимий ячмінь та пшеницю тут уже скосили. Збір ріпаку — на фінішній прямій. Найбільшою проблемою для фермерів на сьогодні є навіть не коливання цін, а нестача робочих рук.

— Попри те, що цього року сезон надскладний: через погодні умови, наближеність до лінії фронту та небезпеку обстрілів, — жнива тривають. Для того щоб успішно зібрати врожай, велика кількість працівників має бути заброньованою. На жаль, з огляду на законодавство ми цього зробити не можемо. Уклін фермерам, які розуміють це, вони і всі, хто в полі, — справжні герої. Впевнений, що завдяки роботі наших аграріїв Запорізька область безперечно буде з хлібом, — підсумував Іван Федоров.

Із наступом агресора карта жнивного поля на Запоріжжі різко змінилася: до війни площа ріллі становила 1,88 мільйона гектарів. Тепер на підконтрольній Україні території залишилося всього 380 тисяч гектарів сільгоспугідь. Частина з них — на лінії розмежування або під постійними обстрілами. Проте аграріям області вже вдалося обмолотити понад 50 відсотків ранніх зернових та 90 відсотків ріпаку. Прогнози на врожай обнадійливі — 320 тисяч тонн пшениці, з яких 190 тисяч тонн продовольчого зерна.

                      (Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ