В Губиниській ОТГ передискували 7 гектарів фермерської озимини

Григорій Давиденко 07.04.2024 632
В Губиниській ОТГ передискували 7 гектарів фермерської озимини

    Тривалий час один із перших фермерів Новомосковщини, 70-річний Валентин Губа змагається в судах за продовження договорів оренди землі. Раніше суд скасував неправомірні дії ГУ Держгеокадастру в Дніпропетровській області, тепер земля перейшла із державної в комунальну власність громад.

    - Це страхіття, що робиться в Губиниській селищній раді, - повідомив В. Губа. - Віднімають усе, що можна відняти. В жовтні відмовилися продовжити мені договір оренди землі на 7, 5 га і 22, 5 га землі, укладеного із Новомосковською РДА 13 січня 2004 року. За законом маю на це переважне право орендаря, згідно з п. 2 статті 134 Земельного кодексу України. Одразу звернувся до суду, 11 квітня справу слухатиме Третій апеляційний адмінсуд у Дніпрі. Та наш фермер Костянтин Надха, що придбав право оренди через аукціон, передискував засіяні мною 7, 5 га озимої пшениці. Вважаю це у воєнний час злочином не лише проти мене, а і проти держави.

   Інша точка зору на ці події в губиниського селищного голови Петра Єрьоменка. У розмові з кореспондентом «Фермера Придніпров’я» він зауважив:

   - «Війну» з Губою не я починав, це сталося до мого приходу на посаду в 2020 році. Я з ним спілкувався лише один раз в житті. Фермер давно судиться з нами, проте, я переконаний, безпідставно, в іншому разі суд би скасував наші рішення. Те, що йому належить за законом, ми надали, хоча дещо він використовує не за цільовим призначенням. А договори оренди із В. Губою закінчилися 2018 року, і ми правомірно виставили цю землю на аукціон, у якому він не захотів брати участь, хоча ми запрошували.

     У законності дій Губиниської селищної ради переконаний і її депутат, голова ФГ «ЮКАН - 2005» Костянтин Надха. Далі його пояснення цієї непростої ситуації:

   - Тривалий час ми дружили з Валентином Губою, співпрацювали, тепер цього немає. В селищній раді попередили В. Губу, аби не сіяв пшеницю, але він це зробив, аби «зачепитися» за землю. Як переможець торгів і земляк я запропонував В. Губі два прийнятні варіанти — якщо він поверне заплачені мною на торгах 49 тисяч гривень, то хай і косить пшеницю, я зачекаю. Або другий варіант: поверну йому всі затрати на посівну. Та він ні на жоден не погодився, а звернувся в поліцію. Тоді я і вирішив передискувати це поле, хоча і не хотів цього робити, чесно. Вийшло, як вийшло, тепер посію соняшник. До речі, платитиму в громаду в кілька разів більше 4 %, ніж платилося до цього, громада ж має за щось жити.

     В Губиниській громаді довелося почути і таку думку: і справді діючий селищний голова «війну» і з фермером Губою не починав, та мав би її завершити... На жаль, цього поки що не сталося.

   Доводиться лише сподіватися, що досвідчені губиниські фермери, патріоти України, в часи жорстокої війни навали російських фашистів таки знайдуть спільну мову між собою. Вочевидь, це вже станеться після того, як остаточне рішення суду в цій справі набере законної сили.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ