В США демократія діє, - Володимир Огризко про відмову Байдена від виборів

За матеріалами інтернет-видань 24.07.2024 101
байден
Джо Байден зі своєю віцепрезиденткою Камалою Гарріс, яку він рекомендує демократам для висунення кандидатом у президента США
Американська демократія діє — Огризко про вихід Байдена з виборчої кампанії.

   На Байдена і на Демократичну партію США з боку республіканців зараз летітимуть "стріли", однак чинний президент ухвалив мудре рішення. Таким чином міністр закордонних справ України у 2007-2009 роках Володимир Огризко прокоментував в ефірі Українського Радіо рішення Джо Байдена вийти із виборчих перегонів. "Уявіть собі подібне в будь-якій тоталітарній державі", – риторично пропонує Огризко. Водночас він констатує, що Байден як президент у реакції на розв'язану Росією війну був надто обережним. А попередній лідер США від Демпартії Барак Обама виявився у зовнішній політиці "ніяким президентом". У будь-якому разі Україна має прийняти будь-який вибір американців та повинна розвивати добрі стосунки і з демократами, і з адекватними республіканцями, наголошує дипломат.

   Як ви оцінюєте рішення Джо Байдена зняти свою кандидатуру на наступних президентських виборах?

   Американська демократія діє. Уявіть собі щось подібне в будь-якій тоталітарній державі. Чи можна собі уявити, що під тиском якихось обставин диктатор сказав, що йде? Ні. Швидше б той, хто робить таку пропозицію, наступного дня випав би з 9-го поверху якоїсь лікарні або його літак упав би на землю. В Америці ситуація інша. Там є обставини, які змушують будь-якого політика, зокрема найвищого рівня, розуміти пріоритети і ставити державний інтерес вище особистого. Цей крок Джо Байдена говорить саме про це. Він довго зважував і до останнього говорив, що буде продовжувати, навіть готувався до другого етапу теледебатів у вересні. Але врешті ухвалив для себе виважене, а відтак мудре рішення – краще зробити крок навіть не назад, а вбік і дати дорогу молодшим. Досвіду в Байдена вистачить на кількох, але що стосується фізичних навантажень, то це колосальний виклик бути 24 години на добу включеним в ситуацію, адже трапитися може будь-що. У президента США відповідальність колосальних масштабів. Це правильне рішення, яке відкриває для демократів можливість швидко визначитися, хто буде кандидатом від Демократичної партії замість Байдена. Для Байдена це можливість спокійно завершити свою каденцію і завершити її на підйомі. Він проводив виважену політику, хоча й не завжди таку, як хотілося б нам, надто обережну.

"Обама у критичній ситуації лише відступав назад"

   Чи не призведе зняття кандидатури Джо Байдена до загострення конкуренції серед решти кандидатів від Демократичної партії, чим зі свого боку скористаються республіканці?

Це не наш вибір сьогодні – ставити на того чи іншого кандидата від демократів – це їхня внутрішньопартійна історія і нехай вони вибирають собі того, кого вважають за доцільне. Президент Барак Обама був у сфері зовнішньої політики ніяким президентом. Те, що він у критичній ситуації лише відступав назад – об’єктивна даність. Його думка, звісно, важлива. Проте в Демократичній партії є люди, які мають трішки більше сміливості й рішучості і які не будуть плестися у хвості подій. Америка – країна, яка має демонструвати лідерство. Чи знайдуться такі лідери в Демократичній партії? Побачимо. Формула двопартійної і двопалатної підтримки для нас є визначальною. Кого виберуть, з тим і будемо працювати. Водночас потрібно мати добрі стосунки і з демократами, і з адекватними республіканцями – і тоді це буде перемога для України.

"Трамп – вправний популіст"

  Дональд Трамп назвав Джозефа Байдена "найслабшим президентом за всю історію США", а спікер Конгресу США Майк Джонсон вважає, що Байден має залишити пост президента вже зараз, оскільки він зняв свою кандидатуру з президентських перегонів. Чи законні такі вимоги?

   Я спокійно ставлюся до таких сильних заяв, оскільки під час виборчої кампанії потрібно набирати бали і демонструвати свою рішучість, унікальність і неповторність. Трамп у цьому плані дасть фору будь-кому. Він вправний популіст. І це лише початок. На Байдена і на Демократичну партію з боку республіканців зараз будуть летіти всі можливі й неможливі "стріли". Тому тут нічого незвичайного немає. Наскільки заяви Джонсона відповідають закону? Думаю, ми тут не можемо бути надто великими експертами. Де двоє юристів, там три думки. А якщо йдеться про американських юристів, то їх чотири. Очевидно, що республіканці використовуватимуть будь-яку зачіпку, щоб ускладнити життя для демократів. Так само очевидно, що юридична команда демократів наполягатиме на тому, щоб судові процеси стосовно Трампа завершилися до 7 листопада (тобто, до голосування на виборах президента США – ред.). Щоб щонайменше грати на тому, що кандидат від республіканців може отримати якийсь вирок, що дуже знизить його шанси. Навіть відомі республіканці говорять про те, що не підтримуватимуть Трампа, якщо суд ухвалить йому обвинувальний вирок. Тобто, інтрига закручується і це складна внутрішньополітична ситуація в Америці. Але нам важливо, щоб демократія в США існувала і функціонувала. Американці зроблять вибір, який ми як і всі інші нормальні демократичні країни, приймемо. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ