В Україні значний недобір гречки

За матеріалами інтернет-видань 08.06.2022 447
В Україні значний недобір гречки

За даними директора Інституту зернового господарства НААН України Владислава Черчеля, Україна має значний недобір гречки. На сьогоднішній день, споживання цієї крупи на  людину становить десь 2-3 кг. А потреба, розрахована ще за радянських часів, становить десь 7 кг гречки. Тому наш народ недоотримує ту гречку, яку необхідно в принципі  експортувати.

"Я хотів би сказати, що гречка - це наш національний продукт. Інші країни її не вживають. Її купують в аптеках, де вона вважається лікарською крупою. Раніше ми закуповували гречку у Китаї, там не використовують її в їжу", - розповів Владислав Черчель.

Він навів такі цифри. У 2020 році в Україні зібрали менш, як 80 тисяч тонн гречки. Потреба сягає 200 тисяч тонн. Основними  гречкосіями є   Сумська, Хмельницька, Житомирська, Чернігівська області. Там врожай може сягати і 3 тонн з гектара, але ці області теж потребу не покривають.

"У Дніпропетровській області сіється 800 га гречки. З 2017 року посів цієї культури  знизився у зв'язку з кліматичним потеплінням. Спека не дає сформувати гречці достатній урожай для того, щоб вона була рентабельною в цій зоні. Господарі отримують десь тонну з гектара, і це зовсім незначна кількість", - повідомив Владислав Черчель.

Він також додав, що гречку можна сіяти влітку. Якщо в грунті буде достатньо вологи, то літні посіви можуть дати хороший врожай, кращий, ніж при весняних посівах.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ