Велесова ніч - з 31 жовтня на 1 листопада

За матеріалами інтернет-видань 31.10.2022 474
Велесова ніч  - з 31 жовтня на 1 листопада


У ніч з 31 жовтня на 1 листопада за легендою душі всіх померлих приходять на землю і заглядають у вікна. Вони перевіряють, наскільки живі родичі пам'ятають їх, чи запалений  вогник на підвіконні, щоб видіти свою рідню. Ми не знаємо всього потойбічного, і Слава Богу, та із зарубіжним святом - хелловін - Велесова ніч перетинається.
Велесом звали дохристиянського, язичницького бога. Його вважали всемогутнім пророком, бо захищав волхвів, віщунів та ясновидців. Він оберігав все суще і допомагав примножувати людям добро.
Кажуть, що саме Велес навчив  людей співіснувати з природою: обробляти землю, вирощувати зерно, пасти худобу та брати молоко. Він вчив не вбивати тварину, а використовувати те, що дає тварина, молоко чи хутро. Велесу складали молитви як Богу достатку.
У Велесову ніч вірили, якщо сильно попрохати, збудеться загадане або бажане. Ніби- то Велес почує і допоможе. Просили люди, кому що потрібно. Хто вірності від дружини, хто багатства, хто здорової худоби. І придивлялися до знаків, які подають небеса.
За прикметами, забіглого темного пса відганяли від дому, бо він міг принести біду, а світлого годували, бо то передвісник нової дружби. А ще у цей час не ділилися грошима, бо скрута скрутить. Зазвичай, раділи снам з  померлими родичами, питали у них поради тощо.

Які б обряди та прикмети не несла в собі Велесова ніч, варто подумати про свою, далеку  у Вічності, рідню. І забажати їй спокою,  і миру -  душам, через які ми зараз живемо і гомонимо у великій українській родині.  От і буде  добрий знак для нашого майбуття і нашої Перемоги.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ