Лідери «Великої сімки» прагнуть дотиснути путлера і зміцнити Україну

За матеріалами інтернет-видань 14.06.2024 422
Лідери демократичного світу намагаються дотиснути путіна та зміцнити Україну: що показав саміт G7

   “Колективно ми демонструємо путіну, що нас неможливо перечекати, нас неможливо розділити і ми будемо залишатися з Україною до її Перемоги у цій війні", - заявив президент США Джо Байден на спільній з президентом України Володимиром Зеленським прес-конференції на полях саміту G7 в італійській Апулії.

   Україна і справді отримала угоди, які мають зміцнити її обороноздатність, забезпечити фінансування, а також стримати треті країни від постачання зброї росіянам. Про особливість нинішньої зустрічі лідерів найбільших економік світу та історичні для України домовленості – у матеріалі "УА.ньюс".

               Безпекові гарантії

     Як і очікувалося, на полях саміту G7 президент Зеленський підписав двосторонні безпекові угоди із президентом США Джозефом Байденом і прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою. Угоду зі США в Офісі президента вже назвали історичною.

    "Історичний результат зі Сполученими Штатами – двостороння безпекова угода, яка виводить наші відносини на рівень справжнього союзництва. І це найсильніша угода з Америкою за всі 33 роки нашої незалежності. Є юридично зобовʼязуюча частина угоди, є абсолютно корисні деталі по ППО, по літаках. Ми зафіксували, що Америка допомагатиме Україні в постачанні ескадрилій винищувачів, – стільки винищувачів, скільки потрібно Україні. Будемо над цим працювати", - заявив Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні до українців.

   "Щойно підписана двостороння безпекова угода. Мир для України має бути забезпечений її здатністю захистити себе сьогодні та в майбутньому. США допоможуть гарантувати, що Україна зможе зробити і те, й інше", -прокоментував угоду Джо Байден у соцмережі X.

   Про інші термінові кроки з боку США на підтримку України Байден заявив під час спільної з Зеленським прес-конференції після підписання двосторонньої угоди. Зокрема він повідомив, що для США буде пріоритетом надання систем Patriot Україні, а потім - решті замовників.

   “Поки що ми отримали зобов’язання від п’яти країн щодо батарей Patriot та інших систем протиповітряної оборони. Ми також повідомили тим країнам, які очікують від нас систем ППО в майбутньому, що їм доведеться почекати. Все, що у нас є, йде в Україну, поки не будуть забезпечені їхні потреби. І тоді ми виконаємо зобов’язання, які взяли перед іншими країнами”, – сказав Байден.

   “Колективно ми демонструємо путіну, що нас неможливо перечекати, нас неможливо розділити і ми будемо залишатися з Україною до її Перемоги у цій війні", - заявив президент США Джо Байден на спільній з президентом України Володимиром Зеленським прес-конференції на полях саміту G7 в італійській Апулії.

                                     Фінансова допомога

    Ще одне історичне рішення на полях саміту G7 – надання Україні кредиту на 50 млрд доларів, який погашатимуть за рахунок відсотків із заморожених російських активів.

"Ми досягли політичної угоди про додаткову фінансову допомогу Україні в розмірі приблизно 50 мільярдів доларів до кінця цього року за допомогою кредиту, на виплату якого можуть піти додаткові доходи від російських активів, заморожених у наших юрисдикціях", - офіційно підтвердила прем'єрка Італії Джорджа Мелоні на саміті G7, передає BBC News.

   "Ми говоримо не про конфіскацію цих активів, а про відсотки з них, які згодом накопичуються", - наголосила лідерка Італії.

Зазначається, що у такий спосіб допомогти Україні запропонувала саме адміністрація президента США Байдена.

   Планується, що Україна отримає від союзників 50 млрд доларів, а погашати позику будуть відсотками із заморожених російських золотовалютних резервів на суму близько 300 млрд євро. Ці кошти зберігаються в західних фінустановах і приносять кілька мільярдів на рік у вигляді відсотків. Ідею конфіскувати російські активи і передати їх Україні західні союзники відхилили, оскільки таке рішення є ризиковим з юридичної точки зору.

   Кошти із цього фонду можуть бути скеровані на військову, бюджетну, гуманітарну підтримку та допомогу на відбудову і надійдуть, скоріше за все, не раніше кінця 2024 року.

                          Тиск на росію


    Третя важлива домовленість лідерів країн G7 - посилювати санкції проти росії та третіх країн, які підтримують агресію рф, співпрацюють з нею та надають зброю.

Ще напередодні саміту Державний департамент США та Міністерство фінансів США оголосили про запровадження санкцій проти 300 фізичних та юридичних осіб за сприяння незаконній війні росії проти України.

   "До них входять ключові складові фінсектору, особи або установи, які постачають рф критичні для військового виробництва елементи - мікроелектроніка, машинобудування, інші матеріали. Ми наклали санкції на енергетичні проекти рф в галузі нафти і газу, що будуються або не введені в експлуатацію остаточно, путін розраховує на доходи від цих проєктів, наші санкції руйнують його плани", - заявив Байден.

За його словами, також під час саміту G7 "говорили про занепокоєння такими країнами, як Китай, які надають росії матеріали для воєнної машини. Ми погодилися надалі спільно протидіяти цьому".

   За висновками президента США, лідери G7 зробили три потужні кроки на цьому саміті задля підтримки України.

"Перше - безпекова угода між Україною та США, друге – історична угода про надання Україні 50 млрд суверенних фондів рф, і третє - угода про використання санкцій щодо третіх країн, які надають допомогу росії у війні. Це збільшує тиск на росію і колективно це потужний набір дій, який створить міцнішу основу для успіху України”, – зазначив Байден.

   Зокрема, лідери G7 на саміті обговорювати, як обмежити ціни на російську нафту, заблокувати майбутні енергетичні проекти кремля та скоротити доходи москви від металів. Насамперед, йдеться про тіньовий флот, який в обхід санкцій забезпечує торгівлю російською нафтою. Як зазначає агентство Bloomberg, США, Великобританія та ЄС нещодавно почали вводити санкції проти суден, які займаються цими постачаннями.

   "Велика сімка" вживе кроків, включаючи санкції та інноваційні правозастосовні заходи з використанням відповідних географічних регіонів, для боротьби з використанням росією обманних альтернативних методів судноплавства для обходу наших санкцій за допомогою свого тіньового флоту", йдеться у попредньому тексті заяви за підсумками саміту, пише агентство.

Лідери G7 також обіцяють зробити більше, щоб перешкоджати "розвитку майбутніх енергетичних проектів та порушенню доступу до товарів та послуг, від яких залежать ці проекти", і продовжать скорочувати доходи росії від металів.

                   Особливий саміт


    Саміт G7 на півдні Італії проходив в особливих політичних умовах, насамперед з огляду на цьогорічні президентські вибори у США, під час яких не виключають повернення Дональда Трампа. Це додавало терміновості рішенням лідерів "Великої сімки", які є прихильниками України.

"Це не звичайна "Велика сімка". Ви часто чуєте це, коли розмовляєте з американськими та європейськими чиновниками: якщо ми не зможемо досягти цього зараз, чи то щодо Китаю чи активів, у нас може не бути іншого шансу. Ми не знаємо, як виглядатиме світ через три, шість, дев'ять місяців", - сказав у коментарі CNN Джош Ліпскі, старший директор Центру геоекономіки Атлантичної ради.

Крім того, саміт 2024 року проходить на тлі політичних потрясінь у країнах Європи. Всього через кілька днів після виборів до Європарламенту, в результаті яких центристські партії лідерів Франції та Німеччини отримали серйозні поразки, програвши ультраправим. Внаслідок чого президент Еммануель Макрон навіть змушений був розпустити парламент і оголосити дострокові вибори.

Західні політологи вказують, що серед лідерів G7 найбільш стабільна позиція саме у господині саміту, представниці ультраправої партії "Брати Італії", глави уряду Джорджії Мелоні. Вона стала єдиним лідером серед європейських країн G7, яка отримала більшість голосів на виборах до Європейського парламенту і посилила свій політичний вплив у Євросоюзі.

   Як контекст європейських виборів впливає на нинішні переговори щодо України пояснило видання Politico. Видання припустило, якщо би  пропозиція про кредит за рахунок російських заморожених активів не була б підписана в Апулії, то переговори могли би затягнутися на літо, а потім опинитися в небезпечній близькості до виборів у США.

"Мало хто з європейських чиновників упевнений, що у разі перемоги Трампа він виявиться надійним союзником у війні України проти росії. І незалежно від результату, президентська кампанія, яка досягає своєї кульмінації, яка змінює демократію, не стане сприятливим моментом для укладання багатосторонніх угод зі США", - йдеться у матеріалі.

   Цікавим є і розширене коло учасників саміту. Крім президента України, до саміту "Великої сімки" приєдналися ще кілька президентів та Папа Римський. Як пише CNN, намагаючись розширити дискусію у рамках саміту Джорджа Мелоні запросила до Італії лідерів Індії, Бразилії, Туреччини та Об'єднаних Арабських Еміратів, розуміючи, що частка глобального впливу G7 знижується.

Зазначимо, розширене коло учасників стало нагодою для президента Зеленського провести на полях саміту G7 низку переговорів напередодні Глобального саміту миру у Швейцарії. Зокрема, він зустрівся із Папою Римським.

 
 
Болота і глобальне потепління. Як вони пов'язані?
 
 
00:0
Копіювати відео посилання
Відтворити / Зупинити
Вимкнути / Увімкнути звук
Повідомити про помилку
Мова Про інші термінові кроки з боку США на підтримку України Байден заявив під час спільної з Зеленським прес-конференції після підписання двосторонньої угоди. Зокрема він повідомив, що для США буде пріоритетом надання систем Patriot Україні, а потім - решті замовників.“Поки що ми отримали зобов’язання від п’яти країн щодо батарей Patriot та інших систем протиповітряної оборони. Ми також повідомили тим країнам, які очікують від нас систем ППО в майбутньому, що їм доведеться почекати. Все, що у нас є, йде в Україну, поки не будуть забезпечені їхні потреби. І тоді ми виконаємо зобов’язання, які взяли перед іншими країнами”, – сказав Байден.



 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ