Великий Луг слід відновити, каскад ГЕС на Дніпрі - прибрати

За матеріалами інтернет-видань 09.09.2023 321
Відродження Великого Лугу дає більші економічні, соціальні та екологічні переваги, ніж відновлення водосховища. Ґрунтовне дослідження
   Влада вже планує відновлення греблі Каховської ГЕС після закінчення війни.
   Владо! А чому ти так вирішила? А чому не сісти за стіл із розумними людьми, з вченими, з екологами, із лідерами думок і добре, без поспіху, подумати, розкласти за і проти, порахувати, назначити державну комісію, провести експедицію, заслухати висновки, а потім ухвалювати рішення. Дніпро - краса і гордість народу, людства, гине. Він гине з вражаючою швидкістю. Це вже не потужна ріка, що годує і дає життя всьому навкруги, а низка затхлих, забагнючених, гніючих і нерухомих водойм, які ще за кілька років стануть смердючими загиблими болотами.
   Як на мене, зараз питання стоїть не про відновлення каховської греблі, а про демонтаж в першу чергу ДніпроГЕСу і деяких інших гребель. Жодна країна в Європі не закувала свою головну ріку в суцільний бетон. Таке могли вчинити лише вороги України, яким її не шкода!
   Ми знаємо тепер, хто вони. Ми зараз в черговий раз намагаємося викинути це кляте заліщанське кодло, яке преться, то в вікно, то в двері, то в мозок, то в душу...
Весь розвинений світ зараз демонтує ГЕСи і відновлює спаплюжені річки. Світ поспішає здійснити Зелений Перехід і хто не встигне в цей рух, той буде завжди недоразвиненим, бідним, третім... Ось наш шлях після перемоги, читайте і не давайте згоди йти назад:
   "Ще в травні 2020-го! Ще в травні 2020 року Європейська Комісія презентувала, можливо, найамбітніший природо­охоронний документ в історії Європи — «Стратегію біорізноманіття ЄС до 2030 року: Повернення природи в наше життя».
Стратегія містить конкретні зобов’язання та дії, які мають бути виконані на території ЄС до 2030 року.   
   Серед найбільш амбітних цілей документа: щонайменше 30% суходолу та 30% морських акваторій повинні стати заповідними територіями; щонайменше 10% сільгоспугідь мають бути виведені з обробітку й відновлені до природних екосистем, використання пестицидів має скоротитися на 50%; щонайменше 25 000 км річок планується відновити до стану вільноплинних.
   У липні 2023 року Європарламент ухвалив закон “Про відновлення природи”, що передбачає повернення до 2030 року 20% площі європейських держав з ландшафтів, які вже не є природними, у природні.
Таким чином, половина територій країн Європи за сім років має стати заповідними (30%) і переведеними в природний стан (20%). Більш амбітних цілей в сфері охорони природи людство не ставило ніколи. Утім, розрахунки вчених, що пророкують катастрофічні сценарії для людства вже в найближчі десятиліття – більш ніж переконливі. Тож відновлення екосистем стає новою ерою в стосунках людини й природи. Без сумніву, рух України до ЄС потребуватиме виконання цих цілей і в нашій країні. І можна стверджувати, що відновлення Великого Лугу може бути в цьому плані дійсно безпрецедентним взірцевим проєктом, масштабнішим за будь-яку західноєвропейську локальну ініціативу."Немає опису світлини.
    Юрій Завірюха, сайт "Орільський національний парк, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ