Весною 1986-го москва душила українців радіацією Чорнобиля

За матеріалами інтернет-видань 29.04.2024 290
Весною 1986-го москва душила українців радіацією Чорнобиля
   Дмитро Чекалкін, блогер, сторінка ФБ.
   Вночі 26 квітня 1986 року, в 01:23, відбувся вибух четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.
   Про перші дні після вибуху – у викладі історика Ганни Черкаської:
Ми почули про страшну катастрофу від західних медіа («голосів з-за бугра»), в Союзі поширювалися страшні чутки про «мирний атом».
   І тільки увечері 28 квітня в понеділок інформаційна програма «Время» оприлюднила супер скупу інформацію тривалістю аж 14 секунд: «Відбулася аварія… Є постраждалі… Вживаються всі необхідні заходи… Створено урядову комісію».
   З цього часу ЗМІ посилено рекомендували населенню частіше провітрювати приміщення та зайнятися «половим питанням», тобто частіше мити підлогу.
На рівні чуток-пліток переказували інфу західних радіостанцій, частушки про чорнобильських їжаків; гірко звучало, що українці являють націю, що водою змиває радіацію.
   Погибельна загроза погнала продвинутих батьків рятувати своїх «чаєнят» – штурмом брали транспорт, але куди з нашими злиднями тікати з підводного човна?
На 1 травня 1986 р. дітям «білих людей» – школярам, студентам, викладачі виставили річні оцінки; оформили документи про закінчення навчального року – і вони виїхали до Туреччини, Болгарії, Криму!
   А 1 травня почалися паради, на які погнали плебс і їхніх дітей. Для робітників це був привід напитися на шару і заробити 10 рублів за несення «сіятельної парсуни».
О 10 годині ранку мав початися парад у Києві, Володимир Щербицький запізнювався. Раптом з’явився автомобіль з першим секретарем, його родиною і маленьким онуком Володимиром. Уже на трибуні Щербицький пошепки переказував розмову з Горбачовим: «Я йому кажу – тут не можна проводити паради… А він мені відповідає – «спробуй не провести, я тебе згною». Поряд із Володимиром Щербицьким на трибуні стояла Валентина Шевченко, яка прибула з сином і вагітною невісткою...
   Першотравнева демонстрація у Києві (на фото вгорі) закінчилася, люди розійшлися по домівках. Цього дня було багато звернень до лікарень із ознаками променевої хвороби. Але проінструктовані лікарі фіксували "вегето-судинну дистонію".
   2 травня 1986 р. оперативна група МОЗ СРСР відмовилася від допомоги, запропонованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
   А 6 травня 1986 року вулицями Києва пройшов «радянський» етап 39-ого міжнародного велопробігу.
Ремейк параду відбувся й 9 травня, а піонерів додатково прогуляли ще й 19-го травня (не своє – не жалко!).
   Лише 14 травня, через 18 днів після катастрофи, до людей звернувся сам Горбачов – голова ЦК КПРС.
Більше історичних екскурсів та маловідомих фактів про видатних українців - у книзі Ганни Черкаської “Українська Історія в Обличчях”.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ