Відповіді лікарів на найпоширеніші питання про вакцинацію

За матеріалами інтернет-видань 28.12.2021 331

1.Чи може людина зробити щеплення, якщо у неї не укладена декларація з сімейним лікарем?

Декларація з сімейним лікарем для щеплення від COVID- 19 не обов'язкова. Втім, її наявність значно прискорює процес внесення даних про ваше щеплення до електронної системи охорони здоров’я. Якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, необхідно взяти із собою на щеплення паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податків.

2.Чи можна вакцинуватися при наявності кардіостимулятора?

Наявність кардіостимулятора не є протипоказанням для вакцинації. Втім, перед щепленням слід проконсультуватися з кардіологом. Якщо аналізи та загальний стан пацієнта в нормі, то наявність захворювання серцево-судинної системи є показанням для вакцинації.

3.Що робити, якщо після вакцинації підвищилася температура?

Подібні реакції з високою температурою зазвичай виникають в результаті відповіді імунної системи на ключовий компонент – антиген, що нагадує ту складову, для боротьби з якою він призначений. Втім стійка температура вище 39 градусів – це привід звернутися до лікаря.

4. Які можуть бути наслідки вакцинації, якщо людина вже хворіє на COVID-19, але без симптомів?

Вакцинація під час хвороби чи інкубаційного періоду не підвищує ризик виникнення реакцій на вакцину та не впливає на тяжкість перебігу захворювання. Якщо ж після вакцинації у вас з’явилися характерні тривалі симптоми захворювання на COVID-19 (висока температура, постійний кашель, втрата нюху чи смаку), варто звернутися до лікаря.

5. Яку з вакцин проти COVID-19 краще обрати людям похилого віку?

Вакцини від COVID-19 були винайдені передусім для людей літнього віку з усім їхнім «букетом» хронічних захворювань. Вони мають високу ефективність у запобіганні важкому перебігу захворювання. Тож вакцинувати таких людей безпечно будь-якою вакциною проти COVID-19.

Так про найпоширеніші питання поінформував Дніпропетровський обласний медичний центр соціально значущих хвороб.

На сьогодні 257 жителів Дніпропетровщини одужали після COVID-19, нових випадків за добу – 102. Повідомляє пресслужба Дніпропетровської ОДА. 

Зокрема, найбільша кількість нових випадків COVID-19 зафіксована у Кривому Розі( 64 особи), 12 осіб у Дніпрі і один у Павлограді.

9 випадків коронавірусу підтвердили у Широківському районі, 7 – у Солонянському, по 2 у Криворізькому, П’ятихатському та Синельниківському, по 1 – у Криничанському, Царичанському і Юр’ївському районах.

Загалом на Дніпропетровщині – 241586 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу. Одужало 228901 особа, померло 8777 людей.

Понад 1 млн. 212 тис. людей вакциновані двома дозами. 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ