Війна: ситуація складна, але не жахлива

За матеріалами інтернет-видань 17.05.2024 462

 

Михайло ВЕДМІДЬ.

Про поточну ситуацію на фронті і перспективи її розвитку виданню The Economist минулого тижня розповів командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Свого часу він очолював операцію Об’єднаних сил на Сході України, тож цей досвід дає йому глибоке розуміння ситуації в районі населених пунктів Очеретине та Часів Яр у Донецькій області. Останнім часом російські війська наполегливо намагалися взяти під контроль ці два невеликі містечка. Захоплення Очеретиного дозволило окупантам прорвати першу лінію нашої оборони, що поставило під загрозу життєво важливі для українських підрозділів маршрути постачання.

Втрату позицій сам генерал пояснює «шаленим» тиском росіян, їхньою значною перевагою в повітрі та в кількості артилерії. Зокрема, британські журналісти зазначають, що артилерійське співвідношення на фронті нині становить 20:1 на користь агресорів, вони щодня випускають у сім разів більше снарядів, ніж українські захисники.

ЗСУ поки що утримують позиції в Часовому Яру, який є стратегічною висотою і знаходиться лише за п’ять кілометрів на захід від Бахмута, який російські війська «визволяли» дев’ять місяців і практично зрівняли з землею. Втрата міста відкриє окупантам доступ до групи населених пунктів — Костянтинівки, Дружківки, Краматорська, Слов’янська та інших міських центрів Донецької області, які контролює Україна.

Утім, Олександр Павлюк стверджує, що втрата Часового Яру не матиме «вирішального значення» у війні. «Схоже, — пишуть автори статті, — генерал готує громадську думку до того, що дехто вважає неминучим. Водночас Олександр Павлюк заявив: «Захист Києва залишається одним із наших головних завдань, хоч би як важко не було на сході».

Командувач Сухопутних військ ЗСУ висловив припущення, що критична фаза війни може настати в найближчі два місяці. Позаяк американська допомога тільки-но починає досягати лінії фронту, росіяни кидають у бій свої сили, щоб перевірити обороноздатність українських військ.

Не встигло це інтерв’ю побачити світ, як на східному фронті сталися досить значні зміни — російські загарбницькі війська у п’ятницю, 10 травня, близько 5:00 здійснили спробу прориву української лінії оборони з боку кордону у Харківській області. В Міноборони повідомили, що ці атаки відбито, проте бої тривають.

Утім, важко не тільки на Слобожанщині. Напружена ситуація в Донецькій області — на Покровському напрямку, де щодоби відбувається по 30 бойових зіткнень. Дуже гаряче також на Куп’янському, Краматорському, Сіверському, Лиманському та Времівському (Запоріжжя) напрямках. «Зривати російські наступальні задуми — це зараз завдання номер один», — поінформував і водночас закликав Глава держави.

У неділю, 12 травня, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у своєму щоденному звіті зазначили, що згідно з проаналізованими даними російські війська проводять відносно обмежені наступальні операції вздовж кордону на півночі Харківської області і продовжують досягати тактично значущих успіхів на ймовірно менш захищених ділянках

На думку фахівців інституту, своїм наступом на Харківщині російські війська ставлять кілька цілей: відтягнути наші сили з інших напрямків, просунутися до обласного центру на відстань досягання пострілів артилерії, створити «буферну зону» для Бєлгорода й обмежити українські контрнаступальні операції в цьому регіоні.

Водночас, ідеться у звіті, повідомлена чисельність російських підрозділів, які беруть участь у цих обмежених операціях, а також угруповання військ, розгорнуте вздовж кордону на північному сході України, вказують на те, що на цей час вони не проводять широкомасштабну операцію з оточення або захоплення міста Харків.

Дуже оперативно на новину про наступ військ рф відреагували за океаном. Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі наголосив, що активізація росії на Харківському напрямку була очікуваною і США активно співпрацювали з нашою країною, щоб допомогти їй підготуватися до цього. «Цілком можливо, що росія досягне подальших успіхів у найближчі тижні, але ми не очікуємо серйозних проривів, і з часом надходження допомоги США дозволить Україні протистояти цим атакам протягом 2024 року», — заявив представник Білого дому.

Своєю чергою речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин наголосив: Сили оборони контролюють ситуацію на півночі Харківської області. Він пояснив, що російські зусилля на цій ділянці фронту мають на меті відтягнути підрозділи ЗСУ на новий напрямок, аби захисники не змогли посилитися в інших місцях. «Є всі підстави вважати, що ми маємо справу з ворожою ІПСО, яка має намір посіяти паніку і завадити нашому командуванню перекидати резерви на інші більш «спекотні» напрямки фронту на Сході України, — наголосив військовий і запевнив: — Широкомасштабного наступу на півночі Харківщини немає».

Про ситуацію там і на інших ділянках довжелезного фронту в неділю, 12 травня, поінформував український інформаційний ресурс DeepState: «На півночі Харківщини, в районі села Липці, війська рф фактично зайняли села Стрілеча, Красне, Пильна, Борисівка, Огірцеве та Плетенівка... Крім того, росіяни дісталися північних околиць міста Вовчанськ, намагаються закріпитися».

Поточна ситуація, кажуть у DeepState, продовжує ускладнюватися. Ворог поступово заводить на нашу територію все більше сил, безперервно заходить піхота, просувається групами до населених пунктів і намагається там закріплятися, накопичуватися і продовжувати рух. Аналітики залишаються при думці, що головне завдання ворога — це відтягнути українські підрозділи з інших ділянок. Проте зауважують: без введення резервів ситуація на Харківщині може стати «вкрай жахливою».

Тож залишається сподіватися не тільки на стійкість і надзвичайну мужність українських захисників, а й на якнайшвидше поповнення сил і засобів ЗСУ американським озброєнням. Адже вже цитований представник Білого дому Джон Кірбі твердо запевнив: «Міністерство оборони США буквально перевертає небо і землю, щоб зробити це (постачання озброєння. — Ред.) якомога швидше».

Чекаємо.

                   Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ