Виробництво біометану в Україні залежить від аграрного сектору

За матеріалами інтернет-видань 17.02.2023 266
Виробництво біометану в Україні залежить від  аграрного сектору

Як відзначає заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня,  основним постачальником сировини для виробництва біометану є аграрний сектор.

 

« У виробництві біометану зацікавлена Україна, бо це створення доданої вартості. Всі, хто на сьогодні займаються виробництвом біометану, мають набагато більший заробіток на 1 га, ніж ті, хто вирощує та продає зерно.  Це найпростіша найефективніша переробка, яку можуть освоїти навіть середні фермери. Також важливим фактором є те, що біометанові заводи, окрім біометану, генерують дигестат, який може стати основним органічним добривом, необхідним для відродження українських грунтів", - наголосив Віталій Головня.
 

За словами голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи,  минулого року Україна спожила десь 30 млрд. кубів природного газу. Могло бути всі 35, якби не біоненергетика, яка замістила понад 15% природного газу.
У найближчі 10 років біометан домінуватиме серед усіх відновлювальних газів. У Європі станом на 2022 рік вже побудовано 1222 біометанові заводи. ЄС прийняв амбітні плани з виробництва біометану (REPowerEU) і планує до 2030 року виробляти 35 млрд. куб м/рік. Україна може забезпечити до 30% цих потреб.
Серед основних переваг України на ринку біометану є розвинуті системи газових мереж і наявність газового обладнання.

«Ми оцінюємо потенціал виробництва біометану в Україні на рівні 10 млрд. кубів на рік. Половину плануємо отримати із решток с/г культур. Наразі лідерами з виробництва біометану є Вінницька, Київська, Черкаська області. У цих регіонах виробництво біометану може складати від 700-850 кубів на рік. Україна може запропонувати найдешевшу сировину для виробництва біометану, оскільки має найбільшу площу с/г угідь в Європі», —  зауважив Голова правління Біоенергетичної асоціації.



 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ