Володимир Симиренко - легенда українського садівництва

За матеріалами інтернет-видань 04.01.2023 522

Володимир Симиренко успішно відроджував справу садівництва, занедбану під час Першої світової війни, революції та повоєнної економічної розрухи. За його керівництва протягом лише чотирьох років площа державного помологічного розсадника збільшилася в 65 разів. Із 10 до 650 десятин, де зростали не менше 40 тисяч дерев і кущів. По всій території України постала мережа опорних дослідницьких пунктів Мліївської станції. Про це пише "Український інтерес".
Завдяки його зусиллям під Києвом засновано Всесоюзний НДІ південних плодових і ягідних культур. Нині – Український науково-дослідний інститут садівництва в структурі Національної Академії аграрних наук України.
Володимир Симиренко був плідним науковцем. У світ вийшли його праці “Плодові асортименти”, “Садовий розсадник”, “Помологічна книга України”. Але працю всього життя – “Часткове сортознавство плодових рослин”, яка налічувала 1242 машинописні сторінки, автор так і не побачив у надрукованому вигляді. Хоча її навіть здали до видавництва “Радянський селянин”.
Фатальним для легендарного вченого став заочний конфлікт з  Іваном Мічуріним. Він пропонував грандіозні, але нереальні плани перетворення природи. Створення садів у середньоазійських пустелях, масові лісонасадження між Каспійським морем і Уральськими горами, розведення їстівних кактусів у Каракумах тощо. Симиренко, натомість, завжди наполягав, що докорінно втручатися в природу не можна. В будь-якій кліматичній зоні потрібно розвивати насамперед місцеві сорти, а вже потім приділяти увагу акліматизації привезених або розведенню нових.

На Різдво 1933 року Володимира Симиренка заарештували та звинуватили у “контрреволюційній діяльності”. Вирок – вища міра покарання із заміною на 10 років виправно-трудових таборів. Спочатку був ув’язнений в Лук’янівській тюрмі, потім – у Херсонській колонії. Там, на півдні України, він все одно домігся, щоб не полишати улюблену справу: керував тюремною виробничо-городньою ділянкою.
“Враховуючи зразкову поведінку й сумлінну працю" Володимира Левковича звільнили. Але знову арешт, а незабаром -  розстріл під Курськом у вересні 1938-го.  
Родина талановитого вченого під час Другої світової війни емігрувала до Канади. Книга легендарного Володимира Симиренка   “Часткове сортознавство плодових рослин” побачила світ в українському видавництві “Аграрна наука” лише 1996 року.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ