Вони захищали передову на війні і будуть продовжувати захищати свою землю в громадах

Марина Бабич 06.04.2023 493
Вони захищали передову на війні і будуть продовжувати захищати свою землю в громадах

Такої думки очільниця ГО "Дивна Україна" Надія Харитонова. Вона як громадська активістка стверджує, що бійці, які повернулися з фронту, не мають відсиджуватися вдома. Їх чекає дитячий гурток з різьблення, урок трудового навчання у школі чи власний невеликий цех з пошиву білизни для військових. Все це можна здійснити, аби громада на повну використовувала свої можливості.

 

Активістки ГО "Дивна Україна" - Ольга Філь і Надія Харитонова

 

"Двоє людей можуть створити громадську організацію. І це не просто клуб за інтересами чи своєю ідеєю, це можливість реалізації своїх планів. А вони можуть бути грандіозними. Приміром, я знаю, що у госпіталях хлопцям не вистачає піжам. То чому б їх не шити отим двом людям із громадської організації. Адже їм дозволено займатися соціальним підприємництвом. Просто механізм його дії повністю не відкритий для громад, і це не комерційна господарська діяльність", - розповіла пані Надія.

Як зазначається в  ч. 5 ст. 131 ГКУ: громадська організація має право здійснювати неприбуткову господарську діяльність, спрямовану на виконання її цілей, визначених установчими документами (статутом організації). Аналогічні положення передбачені і Цивільним кодексом України (далі – ЦКУ). Так, за ст. 85 та ст.  86 ЦКУ непідприємницькі товариства не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками, але можуть поряд зі своєю основною діяльністю здійснювати підприємницьку діяльність, якщо ця діяльність відповідає меті, для якої вони були створені, та сприяє її досягненню. ГО мають отримати КВЕД на відповідний вид підприємницької діяльності, який планують систематично здійснювати. У цьому разі витрати на здійснення підприємницької діяльності визнаватимуться статутними (цільовими).

"Я хочу навчити людей: не боятися, не подобається щось, збирайтеся як члени громадської організації,  юридичної особи,  пишіть запит до ОДА, отримуйте відповіді і вирішуйте, що необхідно змінити у житті вашого соціума. Просто треба не лінитися, розбиратися в проблемах і долучатися до їх вирішення. Найкращий нині вчинок - це не бути байдужим, і допомагати розвивати країну. Не кричати "зрада", а ділом цю зраду розвіювати", - поділилася своїм громадським досвідом  Надія Харитонова.

На її думку, захисники України, постраждалі у ході війни, можуть також створювати свої громадські організації, і не бути самотніми  вже в мирному середовищі. Це надзвичайно важливо для них, бо реабілітуватися після воєнних дій їм допоможе тільки соціальна значущість. Досвід воїна - це новий сформований простір, в якому нам жити разом після війни. І ті, хто захищав свою землю зі зброєю в руках, можуть і далі захищати наші ліси, поля, міста і села, тільки вже своїми розвинутими на війні здібностями і вміннями.

"Я про те, що  хоч і говорять: "Один в полі не воїн", ні, воїн, і один, і двоє, і троє,  - і це все громада, і вона має вчити громадян бути нею, єдиною і міцною", - підкреслила Надія Харитонова.

 

Спільнота людей, зацікавлених в розвитку і об'єднанні громадського суспільства Подніпровського регіону https://t.me/NGODyvnaUkraina

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ