Всесвітньовідома «Петриківка» допомагає відчути воїнам мирний стук серця

Марина Бабич 05.09.2023 339
Всесвітньовідома «Петриківка» допомагає відчути воїнам мирний стук серця

У воєнний  час багато  захисників України отримують поранення різного ступеня важкості. Безумовно, їм надається спеціалізована меддопомога у військових госпіталях та лікарнях. Але для них самих дуже важливо відчути себе повноцінними громадянами, які не тільки вміють захищати суспільство, а й можуть психологічно повернутися з війни. Це їх можливість працювати, спілкуватися і продовжувати нести користь.
За словами медиків, після поранень військовослужбовці потребують чимало часу для відновлення власних сил. В одних воїнів воно може тривати від 2 місяців, в інших - до пів року, в залежності від травмованості на війні.
Щоб скоротити цей тривалий час і відчути мирний стук серця, в Дніпропетровщині розробили унікальні методики перезавантаження оборонців. Тут використовують арт-терапію спільно з «Музеєм історії Петриківського розпису та народних ремесел». Мальована  "Петриківка" вже здійснилася у понад 150 бійців. Вони в одному з медзакладів регіону тренували моторику рук після поранень, виводили різними кольорами свої мрії на папері і по-дитячому раділи створеним маленьким шедеврам.
Їм старанно допомагають майстри Петриківського розпису, підказують і направляють, бо що таке тоненький пензлик з цибулькою у порівнянні з важким автоматом?

Експерти говорять, що такі реабілітаційні "уроки" повертають людей з війни, хоча б тимчасово відволікаючись від пережитих страждань.
Зрозуміло, що повного перезарядження,  ніби кнопкою вкл.-викл., не відбудеться, але перші кроки після війни дуже важливі для захисників, їхньої психіки і нашої налаштованості разом боротися з їх відчаєм, страхом, внутрішніми стресами.
За словами Сергія Лисака, начальника Дніпропетровської ОВА, регіон успішно реалізує проєкт за програмою ментального здоров’я «Ти як?», започаткований Першою леді Оленою Зеленською. Крім "Петриківки", захисники долучаються до тренувань зі скандинавської ходьби та майстер-класів з гончарства. Організовуються для них музичні вечори та екскурсії. Є сподівання, що все це поступово вбереже їх  від раптових нападів агресії, прояву симптомів ПТСР і поверне до впорядкованого цивільного життя.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ