ЩЕ БУДУТЬ ЯЙЦЯ І ПО 25 ГРИВЕНЬ ЗА ШТУКУ

За матеріалами інтернет-видань 05.09.2023 209

Споживча панорама на початок оскні 2023 року

АПТЕКА НИЗЬКИХ ЦІН. І ВИ В ЦЕ ВІРИТЕ?

Олена КОЩЕНКО.

УРЯД повернув обмеження для назв на вивісках аптек. Зокрема, заборонено вводити потенційних покупців в оману щодо вартості товарів у закладі. Про що мова? Про «аптеки низьких цін», «оптових цін», «соціальні аптеки», «експрес-аптеки Шара», «копійки», яких розплодилося в Україні, наче грибів після дощу, і ціни в них аж ніяк не низькі, не оптові, не копійчані й не «шарові»… До речі, подібні обмежувальні правила вже були прописані у затверджених урядом Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Проте 2021 року їх вилучили через рішення суду на користь підприємиці, яка подала позов із вимогою використання торговельної марки «Аптека оптових цін». Нині ж Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду скасував рішення судів попередніх інстанцій і ухвалив нове на користь Кабінету Міністрів. Він постановив, що «будь-яка діяльність, яка вводить споживача в оману, визнається нечесною підприємницькою практикою та заборонена».

Чим західніше, тим дорожча нерухомість

УЖГОРОД очолив список українських міст із найбільшим зростанням середньої ціни в новобудовах упродовж останніх 12 місяців. Цей показник сягнув 75%! А якщо порівнювати дані від початку повномасштабного вторгнення, то житло там подорожчало вдвічі. Так, за даними сайту зі сфери нерухомості ЛУН, сьогодні в цьому місті вартість одного квадратного метра житла ще на стадії будівництва варіюється від 650 до 2300 доларів, а в уже введених в експлуатацію об’єктах — від 900 до 3200 доларів. Крім того, Закарпатська область входить до п’ятірки регіонів із найбільшою кількістю ЖК, будівництво яких розпочалося після 24 лютого 2022 року. У трійці міст із найдорожчими новобудовами також Львів та Івано-Франківськ, де вартість квадратного метра не набагато поступається ужгородській. Для порівняння: в Києві середня ціна додала 33%, що спільномірно зі зростанням курсу долара.

Ще будуть яйця і по 25 грн за штуку

ЧЕРЕЗ ВІЙНУ кожна п’ята птахофабрика з виробництва яєць в Україні припинила чи скоротила свою роботу, або ж їх було знищено окупантами. Це призвело до дефіциту яєць та їхнього подорожчання торік у 2,3 разу. Щоправда, від початку 2023-го ціни стабілізувалися. Проте вже наприкінці вересня яйця почнуть дорожчати. Що буде пов’язано не лише з традиційним сезонним подорожчанням кормів, вітамінів, кормових добавок і ветпрепаратів, а й із вірогідним відновленням масових відключень електроенергії, коли в холоди для забезпечення обігріву промислових курників доведеться вмикати потужні генератори. В разі розвитку воєнних подій за гіршим сценарієм і з огляду на темпи інфляції у країні рітейлери прогнозують ціну десятка яєць навіть по 250 грн.

Гречки вродило багато, а попит малий

НИНІ гарно вродила ядриця. Ніби й добра новина, а втім… В Україні споживчий попит на неї тепер млявий. Аби спонукати продажі, аграрії знижують ціни. Від початку року останні щомісяця просідають на 1-2% і вже пересічно становлять 52,8 грн/кг. А буде ядриця ще дешевшою, вважають рітейлери.

«Вважається, що протягом року українець з’їдає 3 кілограми гречки. До війни населення України становило 40 мільйонів. Якщо перемножити ці показники, то виходить, що ми споживали приблизно 120 тисяч тонн гречки на рік. При цьому аграрії збирали її 95-100 тисяч тонн. А дефіцит в обсязі 10-15 тисяч тонн заміщали імпортом із російської федерації і білорусі. Нині ж із країни виїхало майже 9 мільйонів співвітчизників, а цього року ми зібрали понад 100 тисяч тонн. Тобто маємо великий профіцит гречки», — прояснив ситуацію економічний експерт Олег Пендзин.

Вони спонсорують війну

ІНОДІ виробники обіцяють, що їхня продукція знищить усю нечисть та мікроби у ванній. А буває, що компанія-виробник таких засобів сама підтримує нечисть, яка ще й краде з ванних кімнат українців умивальники, унітази і пральні машини… Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни британську корпорацію Unilever, виробника Domestos, Lipton, Axe, Dove та багатьох інших відомих брендів. І досі, на другому році війни, заводи Unilever працюють у санкт-петербурзі, омську, єкатеринбурзі та тулі. Більше того, за 2023-й прибуток Unilever russia зріс майже вдвічі проти попереднього року, склавши більш ніж 9,2 млрд рублів ($108 млн). За даними консорціуму економічних досліджень KSE, з 1387 західних компаній із російськими філіями, що були на початку повномасштабного вторгнення, тільки 241 (17%) наразі повністю покинула рф. Загалом за минулий рік міжнародні корпорації сплатили до російського бюджету $3,5 млрд податків.

Какао-боби під пресом директив ЄС

В ЄВРОСОЮЗІ набула чинності заборона на ввезення какао-бобів, вирощених у місцях, де відбулася вирубка лісів задля вирощування інших рослин. Також жорсткішими стали вимоги стосовно використання дитячої праці в ланцюжку поставок какао-бобів. Все це спричинило додаткові витрати, адже почалося встановлення систем моніторингу для відстеження цих самих ланцюжків. Ясна річ, за врожай бобів, вирощений відповідно до нових вимог ЄС, заплатить споживач. Так, Гана і Кот-д’Івуар, на які сьогодні припадає понад дві третини виробництва какао-бобів у світі, вже попередили про подорожчання своєї продукції. Такі тенденції разом зі збільшенням вартості цукру виллються у подорожчання шоколаду. Ситуацію поглиблює ще й низька врожайність какао-бобів цього сезону.

Не той уже «Каштан»

ЗАЗВИЧАЙ люди, вибираючи харчові продукти, довіряють інформації, зазначеній на упаковці. Проте, на жаль, не перевелись іще фальсифікатори. Серед них виявився і виробник популярних брендів морозива «Хрещатик», «Каштан», «Хладік», «Артек», «Волошкове поле» тощо. За що й був оштрафований Господарським судом столиці на майже 1,5 млн грн. Іще недавно фабрика морозива «Хладопром» запевняла споживачів, що у складі виготовленого нею пломбіру є коров’яче молоко. Проте перевірка Антимонопольного комітету з’ясувала, що певний час там узагалі не закуповували його для виробництва, замінивши питне молоко у морозиві банальним знежиреним молочним порошком. Погодьтеся, це не одне й те ж саме!

Від фотоапарата до солі та накопичувачів енергії

ЯКІ ТОВАРИ найчастіше замовляли українці в Інтернеті впродовж останніх 13 років? Про це свідчать дані найбільшого онлайн-магазину Rozetka. Так, у 2010-му гарно розкуповувались онлайн фотоапарати, у 2011-му — балончики для пневматичної зброї. До 2016-го в лідерах продажів були карти пам’яті, комп’ютери та ноутбуки. Потім їх змінили смартфони, телевізори, підгузки і ковдри із синтетичним наповнювачем. Через пандемію коронавірусу рейтинг найбільш затребуваних товарів очолили вологі антисептичні серветки і медичні маски. А в рік повномасштабної агресії рф найбільший попит мали товари для дому: посуд, побутова хімія, свічки та лампи, альтернативні джерела енергії, як-от павербанки, а ще медичні засоби, інструменти (молотки, сокири, пилки тощо) і навіть сіль. Нині павербанки також у лідерах.

"Сільські вісті"




Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ