З ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ В ПРИЙДЕШНЮ ЗИМУ БУДЕ ЩЕ СКЛАДНІШЕ

За матеріалами інтернет-видань 05.09.2023 303

Ще знадобляться генератори та павербанки

Микола МОСКАЛЕНКО.

Енергетики попереджають: попри нинішню відносно стабільну ситуацію з енергозабезпеченням майбутній осінньо-зимовий сезон може виявитися ще важчим за попередній. Тривалі віялові відімкнення світла, ймовірно, відновляться. Тому громадянам радять, поки ще тепло, зробити ревізію своїх накопичувачів електрики та генераторів.

 

ПРИЧИНОЮ складного становища експерти передовсім називають постійні атаки збройних сил рф на стратегічну вітчизняну інфраструктуру, зокрема й енергетичну. Так, починаючи з 10 жовтня 2022 року і протягом наступних дев’яти місяців росія здійснила 39 масованих атак по таких об’єктах, було зафіксовано 276 влучань.

І досі все ще зберігається висока ймовірність обстрілів наших міст, селищ і сіл, оскільки окупанти не полишили намірів занурити українців у темряву, «упокорити» холодом і мороком та посіяти паніку серед населення. Є побоювання, що з настанням холодів рф з особливим завзяттям візьме на приціл енергооб’єкти. А отже, можуть бути чергові пошкодження нашої і без того украй ослабленої енергетичної системи.

Але якщо навіть припустити, що з боку російських збройних сил не буде нових атак, все одно в Україні не уникнути віялових відімкнень світла. Адже протягом року загарбники завдали колосальної шкоди енергосистемі країни. До відома: наприкінці опалювального сезону 2022/23 років Міністерство енергетики оцінювало втрати потужностей атомної генерації у 44%, ТЕС — у 78%, блочних ТЕЦ — у 66%, ГЕС — у 12%, вітрової генерації — у 75%, сонячної — у понад 20%. Крім того, було розбито багато підстанцій.

Вже очевидно, що до настання зими енергетики не встигнуть відновити енергосистему в тому вигляді, в якому вона була раніше. Навіть половину потужностей високовольтних мереж і об’єктів генерації навряд чи вдасться відремонтувати до початку опалювального сезону.

Так, національна енергетична компанія «Укренерго», яка є головним оператором систем передачі електроенергії магістральними електромережами від об’єктів генерації до розподільчих мереж, уже повідомила, що до холодів зможе відновити тільки 30-40% високовольтних мереж.

Не кращі нині справи і у ДТЕК, яка є найбільшим приватним інвестором вітчизняної енергетичної галузі. У зверненні до населення, опублікованому на сайті цієї компанії, виконавчий директор Дмитро Сухарук констатував: «Умови, в яких нам цього року доведеться розпочати зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими. Це буде тяжке випробування».

Відповідно до повідомлення уряду нині триває найбільш масштабна за всю історію України ремонтна кампанія енергоструктури. Насамперед планується відремонтувати об’єкти генерації. Ведуться роботи і з відновлення підстанцій і мереж, а також об’єктів теплової генерації в регіонах, для яких вона є критично важливою. У межах підготовки до зими посилюється і фізичний захист критичної інфраструктури. Також ведуться перемовини з ENTSO-E щодо збільшення обсягів імпорту електрики з європейських країн для забезпечення потреб споживачів у найкритичніші періоди. У зв’язку з чим очільник Міненерго Герман Галущенко висловив сподівання, що завдяки масштабній ремонтній кампанії Україна до зими зможе додати в енергосистему 1,7 ГВт.

Менш оптимістично налаштований експерт Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, який в інтерв’ю ЗМІ зазначив, що нинішні ресурси енергетиків украй обмежені, оскільки навіть за достатнього фінансування терміни виготовлення і доставки необхідного обладнання занадто довгі, щоб упоратися до холодів.

Разом із тим чим нижче опускатимуться стовпчики термометрів, тим більше електроенергії використовуватиме населення. На прикладі Києва, за даними спеціалістів, цифри мають такий вигляд: кожні мінус п’ять градусів температури повітря — це плюс 100 МВт споживання за добу загалом по столиці. І що холодніше буде, то більшим буде дефіцит електрики. І навряд чи вдасться сповна перекрити його імпортом, адже в цей час і країни-партнери з ЄС відчуватимуть брак генерованих потужностей. А коли імпорту не вистачить, українську енергосистему доведеться збалансовувати відключеннями.

…Словом, стає очевидним, що спричинені росіянами руйнування української енергомережі виявилися надто масштабними, щоб упоратися з ними протягом літа і першого осіннього місяця. І якщо росія вчинятиме нові атаки, по всій країні будуть неминучі аварійні ситуації та відімкнення. Тож фахівці вважають, що нам треба готуватися до найгіршого розвитку подій на, сказати б, енергетичному фронті. Це саме той стан справ, коли перестраховка не буде зайвою. Тож готуймо генератори та інші зарядні станції, запасаймося пальним для них. Придбані багатьма ще минулої зими потужні павербанки та інші накопичувачі енергії також знадобляться, а ймовірно, будуть просто-таки життєво необхідними. Зрештою, завчасу подбаймо про належне утеплення помешкань.

До речі, проблеми енергетичної інфраструктури — аж ніяк не сезонні. Її руйнування такі масштабні й глибокі, що навіть після закінчення війни енергетикам не вдасться одразу відновити енергосистему до її довоєнного стану. Тому і якийсь час після страшної агресії ще може відчуватися дефіцит електроенергії.

"Сільські вісті"




Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ