Як громадам Дніпропетровщини зберегти культурну спадщину під час війни?

За матеріалами інтернет-видань 11.05.2022 559

Про це йшлося у ході інформаційної сесії Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області. За словами Олени Тертишної, очільниці Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, культура – це м’яка сила. Вона здатна повернути українців до нормального життя в новій воєнній реальності і надихнути їх на перемогу.

"Від представників культурної сфери ми отримали дуже багато запитів, пов’язаних саме з їх діяльністю під час воєнних дій, адже заклади культури, бібліотеки, туристична інфраструктура, матеріальні та нематеріальні цінності – це важлива частина життя громади і передумови для розвитку її потенціалу", - сказала Олена Тертишна.

Вона проаналізувала  основні завдання менеджерів культурної сфери від час воєнних дій. А це  зниження ризику для людей, мінімізація шкоди, вчасна консервація і оцифрування інформації, навчання персоналу щодо дій у надзвичайних умовах, захист інфраструктури і активів, розуміння юридичних наслідків та захист репутації.

Як підкреслила Олена Тертишна,  важливою складовою роботи менеджерів культури є комунікація процесів, що відбуваються в громадах у підзвітній їм сфері. Необхідно контролювати інформаційні потоки, мати план комунікацій для різних сценаріїв розвитку подій, а також постійно підтримувати зв’язок із мешканцями та журналістами.

За словами Наталії Першиної, начальниці управління культури, туризму, національностей і релігій Дніпропетровської ОДА, під час воєнного стану інфраструктурні об’єкти культурної сфери переходять у підпорядкування громаді. У будинках культури та інших закладах можуть облаштовуватися прихистки, центри волонтерства та допомоги, єдиною забороною є їх використання у військових цілях. Працівники закладів культури виконують рішення голови громади.

" Повинен бути алгоритм евакуації майна і персоналу закладів культури в разі потреби. Документи та архіви мають бути впорядковані та оцифровані, збережені у хмарі та скопійовані на носіях, за можливості вивезені у безпечне місце. Також слід приділити увагу збереженню цінностей і їх захисту. Якщо є загроза окупації, працівники закладів культури повинні розуміти, яку інформацію необхідно знищити і в якому порядку", - повідомила Наталія Першина.

На її думку, не менш важливим  завданням місцевого самоврядування є моніторинг пошкоджень об’єктів та закладів культури, закладів туристичної сфери, історичних пам’яток, релігійних споруд, об’єктів нематеріальної спадщини тощо.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ