Як міська влада Дніпра не відрізняє вільху від береста, або кому у Дніпрі Придніпровський ліс заважає дихати?

Марина Бабич 21.11.2022 668
Як міська влада Дніпра не відрізняє вільху від береста,  або кому у Дніпрі  Придніпровський ліс заважає дихати?

Як повідомила активістка, член ініціативної групи житлового масиву "Придніпровськ" пані Ольга, з 31 жовтня до 4 листопада  2022 року у Придніпровському лісі зрубано понад 210 дерев із наявних 2 тисяч 240. Тут росте їх 15 видів. Переважна більшість зрубаних  - здорові і належать до червонокнижних, зокрема, 100-річні чорні вільхи. Замовником  робіт виступив  Департамент парків та рекреації Дніпровської місьради.


За за даними держзакупівель prozzoro, за ці виконані роботи з бюджету витратять 4.5 млн. грн.

"Бездушні і тупі люди вирішили хапануть грошей з міського бюджету, під звуки ракет та дронів. Дозвільні документи зроблені ще  вереснем! Це тоді, коли всі донатять на ЗСУ та збрають з миру по нитці на перемогу.  Хтось вже ділив бюджетні мільйони  по кишенях",- зазначила пані Ольга.

Вона додала, що  проти вирубки Придніпровського лісу зібрано 1700 підписів. У ході спілкування з "законними браконьєрами" виявилося, що в актах обстеження "не було вільхи, вони помилилися, не розрізнили, де вільха,  де берест".

"Це дуже дивно та непрофесійно, -  говорить пані Ольга, - бо такий процес мала б контролювати екоінспекція, комунальне підприєство Парк Придніпровський. Під час вирубки був присутній лише замовник від Департаменту  і виконавець товариства, яке мало дозвільні документи".

Це перший інцидент, коли міська влада Дніпра  зазіхнула на Придніпровський ліс. Такого свавілля мешканці масиву не пам'ятають, щоб  без повідомлення просто прийшли і почали вирізати дерева.

"Поліція спочатку не поспішала їхати на виклики. Я три години чекала, доки з'являться поліцейські.  Слідча група приїхала вже на 10 раз.
5 листопада 2022 року відкрили кримінальне провадження", - підкреслила мешканка масиву Ольга.

За її словами, після 5 листопада  робітники приїхали з тракторами і почали викорчовувати зрізані пеньки  вільхи. Ймовірно, нема кореня дерева - нема доказу непрофесійної роботи.
Не обійшлося і без залякування протестантів. Приїжджі молодики намагалися тиснути на них, та дарма. Люди наполягали і наполягають на відповідальності за зроблене.

"Сьогодні, 21 листопада,   - суд з арешту техніки. Третє слухання. У день Гідності та Свободи ми будемо під стінами суду разом з небайдужими людьми.
Нехай справедливість переможе", - говорить активістка.  

Якщо в Департаменті працівники не розрізняють один вид дерева від іншого, то це комусь вигідно?

"Ті, хто це робить, не планують тут залишатися. За нагоди вони виїдуть з країни вже завтра", - можливо, пані Ольга цією думкою б'є точно в ціль.

Але, скоріш за все, міські  владні структури не очікували, що збереться в ініціативну групу Захисту лісу понад 300 осіб, і 12  стійких активістів будуть спілкуватися з вирубниками в помаранчевих жилетах без написів, перевіряти документи, викликати поліцію, говорити  зі слідством та проводити консультації з адвокатами.
Справа ж не в  4, 5 млн. гривень їх заробітку, а в тому що ліс - це наше дихання. Якщо його нині нас позбавляє рашистська орда, то навіщо чиновницька додає своїх зусиль? Знає про безкарність?


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ