Як мороз кусається!

За матеріалами інтернет-видань 13.01.2022 814

Справжнісінька зима за вікном! І хуртовини, і снігові замети, і лютий мороз. Хочеш – не хочеш, а згадаєш українську казку про лисичку-сестричку і вовка-панібрата. Як вона бігала навколо ополонки і примовляла: «Мерзни, мерзни, вовчий хвіст!»

А в нас що мерзне? І ноги, і руки, і носи, і що з ними робити?

Думаю, варто дослухатися порад українських полярників і навчитися захищати свій організм від лютих морозів.

Національний антарктичний науковий центр нагадує основні лайфхаки, як захиститися від переохолодження та обмороження.

  • Щоб не змерзнути на морозі – рухайтеся! Навіть, якщо доводиться стояти/сидіти на одному місці, робіть рухи пальцями, ногами, руками, розминайтеся.
  • Не виходьте на холод голодним – організму треба багато енергії. Візьміть з собою шоколад чи поживний батончик, якщо раптом треба буде відновити сили.
  • Не менш як за півгодини до виходу з дому змастіть обличчя та руки жирними кремом, а для губ використайте гігієнічну помаду чи бальзам.
  • Вдягайте кілька шарів одягу, між якими завжди має залишатися простір: так краще зберігається тепло.
  • Слідкуйте, щоб ваші речі були сухими. Приміром, якщо йдете ліпити сніговика, то візьміть з собою кілька пар рукавичок.
  • Максимально закривайте всі ділянки тіла: вдягайте теплі рукавички, шапку, а зверху ще капюшон. Для захисту обличчя можна використати баф – це багатофункціональна пов'язка, яка гарно відводить вологу.
  • Дуже зручна та тепла річ – термо-одяг. Він існує різних видів. Наприклад, для активного руху на морозі обирайте той, що гарно відводить вологу. Якщо ж ваша активність буде не дуже високою, то потрібен теплозберігаючий одяг.
  • Тісне взуття на тонкій підошві – це гарантія того, що ваші ноги змерзнуть. Як і в випадку з одягом, між ногою в теплих шкарпетках і взуттям має залишатися певний простір для збереження тепла. Краще утримати його допоможе і товста підошва.
  • Грітися алкоголем – це дуже погана ідея. Він дає примарне відчуття тепла тільки на перший час, а потім навпаки сприяє переохолодженню. Бережіть себе та рідних!
Теги: Природа

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ