Як путін повторив винахід Потьомкіна, - Віталій Портников

За матеріалами інтернет-видань 03.10.2022 525
Як Путін повторив винахід жиголо Катерини Другої

       З легкої руки російських пропагандистів князь Григорій Потьомкін став одним із учасників "референдумів" щодо приєднання до російської федерації окупованих українських територій. Вбраний у камзол актор, якому було доручено зображати "найсвітлішого", тинявся по абсолютно порожній виборчій дільниці – треба визнати, що з таким комфортом не голосував жоден з учасників фейкових "референдумів" – і говорив про те, що окуповані території завжди були у складі "росії-матінки".

      Якби українським журналістам необхідно було шукати докази, які би підкреслювали неправомірність російських претензій – навіть не лише з погляду міжнародного права, а з погляду історії, – образ князя Потьомкіна був би, мабуть, найкращою ілюстрацією такої неправомірності. російські пропагандисти провели справжній сеанс самовикриття. Тому що навіть у російській свідомості, навіть у людей, які не дуже цікавляться історією, Потьомкін – це "потьомкінські села". Тобто декорації, які князь вибудовував на шляху кортежу імператриці Катерини Другої в південних областях імперії – якраз у зоні анексійних інтересів володимира путіна. І виходить, що одутлий російський правитель своїм декоративним "референдумом" повторює винахід постарілого катерининського жиголо.
      Ви запитаєте, а до чого тут росіяни? Та ні до чого. росіяни у цій історії – жорстокі загарбники чужих земель, убивці та ґвалтівники. Вони знищували та виганяли населення, грабували палаци й хатини, палили книги… Їхня поведінка нічим не відрізнялася від поведінки сучасних загарбників Бучі й Ізюму. Чи були на боці загарбників також і пращури українців? Зрозуміло, як і зараз, – був би агресор, а колабораціоніст завжди знайдеться.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ