Яке майно можуть забрати у фермера для військових потреб?

За матеріалами інтернет-видань 02.09.2022 354
Яке майно можуть забрати у фермера для військових потреб?

31 серпня Президент підписав Закон про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (законопроєкт №5337).
1 вересня Закон опубліковано в "Голосі України". Відповідно,  він  починає діяти з 2 вересня,  з наступного дня після опублікування.
Закон надає доступ військоматам -  територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки  - до актуальної  інформації про транспортні засоби, які належать підприємствам, установам і організаціям. Вони можуть бути призначені для задоволення потреб Збройних Сил України.
Зокрема, Закон надає право територіальним органам Міністерства внутрішніх справ України щокварталу подавати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомості про реєстрацію (перереєстрацію), переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій.
У день вступу Закону в силу у Дніпропетровській області відбувся інцидент.

Повідомив Обласний інформаційний штаб Дніпропетровщини.
Зазначається, що керівник одного із ФГ Синельниківського  району зіткнувся з фактом  вилучення техніки. Він, зокрема, зазначив,що з районного військомату за дорученням головного воєнкому району Шкная Євгена Вікторовича прийшли вилучати техніку. Це викликало обурення і у фермера, і в людей.

"Я бачу настрої селян, вони готові із зброєю її захищати. Адже чим нам на життя заробляти і армії допомагати», - розповів фермер.

Згідно з  роз’ясненнями юристів, в умовах воєнного стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове відчуження (реквізицію) майна, що перебуває у приватній власності.

Але є 4 обов'язкові умови для реквізиції майна:
1. Відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно на оплатній основі, з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості.
Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності .
2. Рішення може прийматися виключно вищим командуванням Збройних сил України або окремо визначених їх підрозділів.
3. Реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням правочину. (ст.7 Закону 4765).
4. Перед відчуженням здійснюється оцінка ринкової вартості майна, оригінал висновку про яку надається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено в суді (ст.8 Закону 4765).
Такі пояснення подає Обласний інформаційний штаб Дніпропетровщини.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ