Які шкідники на середину серпня дошкуляють агрокультурам Дніпропетровщини

За матеріалами інтернет-видань 15.08.2024 115
Які шкідники на середину серпня дошкуляють агрокультурам Дніпропетровщини

В інформаційному повідомленні Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області експерти проаналізували стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин в області станом на 15.08.2024.

Названі основні шкідники і хвороби кукурудзи, соняшнику та сої

Стебловий метелик. Триває живлення гусениць на рослинах кукурудзи. При обстеженні нових площ кукурудзи виявлено збільшення заселених площ. Заселено 39% обстежених площ посівів кукурудзи, пошкоджено у середньому 3% рослин та 5% качанів, максимально – 8% за середньої чисельності 1 гусениця на рослину, максимально – 2 гус. За віковим складом гусениці ІУ віку становлять 45%, У- 55%.

Попелиці на кукурудзі заселили 61% обстежених площ. Підсихання листя рослин кукурудзи сприяє зменшенню заселених рослин та їхньої чисельності. Заселено 2% рослин, максимально – 4 за середньої чисельності 1 екз./росл., максимально – 2.

На посівах соняшнику триває шкодочинність геліхризової попелиці. Заселено 50% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому - 4% рослин, середня чисельність – 2 кол./росл., максимально - 3.

Триває шкодочинність попелиць на сої. Заселено 100% обстежених площ. Середня чисельність - 2 екз./росл., максимально - 3, пошкоджено у середньому 4,5%, максимально - 8% рослин.

Павутинний кліщ продовжує шкодочинити на всіх обстежених площах посівів сої. Заселено у середньому 4,5% рослин, максимально - 9 за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально – 4.

Спостерігається незначне поширення хвороб та їхній розвиток.

Пероноспороз на соняшнику. Прояви хвороби виявлені на 8% площ. Уражено у середньому 2% рослин, максимально – 5%, розвиток хвороби -1%.

Альтернаріоз на соняшнику. Хворобою уражено 24% площ, у середньому - 2%, максимально - 4% рослин, з розвитком хвороби - 2%.

Кладоспоріоз (бура плямистість). Уражено 7% площ, у середньому - поодинокі рослини, максимально - 1% рослин, з розвитком хвороби – 2%.

Фузаріоз та фомоз на посівах соняшнику. Уражено 14% обстежених площ посівів, у середньому - 2% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби – 2%.

Пероноспороз на сої. Уражено 48% обстежених площ посівів, у середньому – 2,5% рослин, розвиток хвороби - 2%.

Аскохітоз на сої. Хворобою уражено 53% площ у середньому - 3% рослин, максимально - 6%, розвиток хвороби – 2%.

На посівах кукурудзи, де є пошкодження качанів гусеницями, виявлено поширення хвороби бактеріоз качанів. Уражено 9% площ, у середньому 2% качанів, максимально -5%, розвиток хвороби – 1%.

 Пухирчасту сажку виявлено на 5% обстежених площ посівів кукурудзи, уражено поодинокі рослини. Розвиток хвороби – 5%.

 Летючу сажку виявлено на 2% обстежених площ посівів кукурудзи, уражено поодинокі рослини. Розвиток хвороби – 3%.

 Багатоїдні шкідники

Озима совка ІІ покоління. На овочевих культурах триває літ метеликів та відкладання яєць. У пастці за добу налічується 3 метелики, максимально – 4.

Саранові. Триває парування комах. В ареалі резервації (на неорних землях, балках, толоках, у рибгоспах «Самарський» та «Петриківський») середня чисельність шкідника становить 0,8, максимально - 6 екз./м². За видовим складом кобилка блакитнокрила - 20%, кобилка темнокрила – 29%, хрестовичка мала – 25%, кобилка чорносмугаста – 26%, знайдено поодинокі екземпляри італійського пруса.

Гусениці лучного метелика ІІ покоління закінчили живлення і на даний час перебувають у залялькованому стані. Виявлено початок льоту метеликів ІІІ покоління. На даний час – це поодинокі екземпляри.

Бавовникова совка ІІ покоління. Гусениці закінчили живлення, триває їхнє залялькування. Було заселено 49% обстежених площ посівів кукурудзи та 16% посівів соняшнику.

Шкідники озимих культур

Жуки хлібної жужелиці перебувають на полях після озимої пшениці в активному стані. Заселено 9% площ за середньої чисельності 0,2 екз./ м², максимально – 2.

Клоп шкідлива черепашка закінчив переліт з полів і перебуває у лісосмугах за середньої чисельності 0,2 екз./ м², максимально – 2.

Шкідники та хвороби овочевих культур

Капустяний білан. Триває літ та відкладання яєць метеликів ІІІ покоління. У полі зору налічено 2 метелики, максимально – 4.

Білокрилка шкодить на всіх обстежених площах капусти, заселено у середньому 6% рослин, максимально - 14% за середньої чисельності 3 екз./росл., максимально – 13.

Триває живлення личинок та імаго колорадського жука на рослинах баклажанів та томатів. Заселено у середньому 2% рослин, максимально – 6 за середньої чисельності 1 екз./росл.

Фітофторозом уражено у середньому 4% рослин томатів та картоплі, максимально – 7%, хворобу виявлено на всіх площах посадки.

Верхівковою гниллю томатів уражено 5% плодів, розвиток хвороби - 5%.

Антракноз огірків. Хворобою уражено 4% рослин, листя уражено у середньому 6%, максимально -11%, розвиток хвороби - 3%.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ