Якщо ваші діти збираються вчитися у вузі, то не ловіть гав, скористайтеся грантом

За матеріалами інтернет-видань 26.05.2024 312

 

Олег Григоренко.

В уряді анонсували впровадження системи освітніх грантів для оплати навчання у закладах вищої освіти, яка запрацює з вересня 2024 року. Отже, зміни стосуватимуться уже нинішніх вступників.

«ЦЬОГО року відбудеться масштабна реформа вищої освіти. У Верховній Раді схвалили видачу грантів на вищу освіту. Буде новий перелік пріоритетних спеціальностей, здобуття яких стовідсотково оплачуватиме держава. Зараз 60% студентів навчається на контракті. Наша мета — щоб 60% студентів отримували різні види державної підтримки», — заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

То про які саме пріоритетні спеціальності йдеться та на яких умовах держава матеріально підтримуватиме тих, хто прагне здобути вищу освіту? Стосовно цього Міністерство освіти та науки опублікувало таке роз’яснення.

Поточного року цю допомогу від держави зможуть одержувати вступники на бакалаврат, а з наступного такі зміни мають зачепити й магістрів. Про порядок її оформлення буде повідомлено. Планується, що розмір гранта коливатиметься від 15 тисяч до 55 тисяч грн на рік. Сума залежатиме від результатів складання національного мультипредметного тесту або зовнішнього незалежного оцінювання. Іншу частину студент фінансуватиме самостійно.

Може виникнути запитання: що робити, якщо вступник одержав грант із частковим покриттям, але в родини нема грошей на співфінансування? У такому разі, значиться у роз’ясненні МОН, абітурієнти можуть скористатися пільговим кредитом, узятим у державному банку. Будуть і такі — пільгові освітні — кредити. Між іншим, пільги для вступників вразливих категорій залишаться дійсними.

Претендувати на грошову допомогу для здобуття вищої освіти зможуть тільки вступники на денну форму навчання, які за результатами тестування отримають не менше ніж 150 балів з двох предметів (нагадаю, до національного мультипредметного тесту включено чотири шкільні дисципліни). Студенти, які удостояться права на грант, зможуть обрати для навчання будь-яку спеціальність і будь-який заклад вищої освіти. Проте через обмежену кількість місць у ЗВО буде враховуватись і конкурсний бал.

Водночас збережеться і державне замовлення, яке передбачає повністю безоплатне навчання студента бюджетним коштом. Такі здобувачі вищої освіти впродовж усього навчання отримуватимуть підвищену стипендію і необхідні пільги. Але вибір спеціальностей, на які можна буде вступити на таких умовах, цього року обіцяють істотно обмежити, залишивши у списку лише найбільш соціально затребувані професії. Пріоритетний ряд фахівців матиме такий вигляд: інженери і технічні фахівці оборонно-промислового комплексу; військові всіх спеціальностей; спеціалісти зі STEM-освітою (наука, технології, інженерія, математика); будівельники та архітектори; фахівці у галузі енергетики; медики (серед найбільш затребуваних після війни будуть психологи та реабілітологи); педагоги. Решта спеціальностей матимуть мінімальну кількість бюджетних місць. Це допоможе покінчити з таким явищем, як структурне безробіття, коли на ринку праці повно незайнятих, однак потрібних фахівців роботодавці не можуть знайти вдень із вогнем. При цьому державного замовлення на заочній формі навчання та на підготовку молодших бакалаврів узагалі не буде.

Окрім того, законодавством передбачено право державного замовника і обов’язок студента відпрацювати за розподілом після здобуття освіти щонайменше три або і п’ять років. Контракт із працевлаштування буде підписуватися після проходження половини строку навчання. Як тільки студент укладе відповідну угоду з державою, його стипендія підвищиться та дорівнюватиме розміру мінімальної заробітної плати в країні. Якщо ж здобувач освіти не захоче підписати контракт, він може відмовитись і продовжити навчання уже власним коштом.

У МОН прогнозують, що ці нововведення допоможуть використовувати державний бюджет ефективніше і справедливіше. «Йдеться також про запровадження індивідуальних освітніх траєкторій, коли студенти зможуть самостійно регулювати строки навчання, вивчати предмети, які цікавлять найбільше, та навіть змінювати спеціальність після року-півтора навчання, якщо є така потреба», — зазначив міністр освіти Оксен Лісовий.

Довідка СВ. Грант – це цільова фінансова допомога, що надається на безповоротній основі організаціям або фізичним особам на реалізацію соціальних проєктів, благодійних програм, на започаткування та розвиток бізнесу, на навчання, дослідження з наступним звітом про їх використання.

                                     Газета захиту інтересів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ