Вчора запитання - сьогодні відповідь: як оскаржити рішення військово-медичної комісії

За матеріалами інтернет-видань 26.05.2024 318

 

  

Підготувала Ірина САЄНКО.

«Я ніколи не служив в армії через проблеми зі здоров’ям. Проте висновок військово-лікарської комісії неабияк шокував — я, маючи серйозні фізичні вади й інші захворювання, визнаний придатним за станом здоров’я до військової служби. То чи існує механізм оскарження такого висновку?» — запитує Віктор І. з Рівненської області.

ВІЙСЬКОВО-лікарська експертиза, інформує Liga Zakon, має велику вагу в забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. Постанови, ухвалені військово-лікарськими комісіями (ВЛК), є визначальними для встановлення придатності до військової служби. Проте, як і в будь-якій сфері людської діяльності, можливі помилки чи неточності під час проведення медичного огляду або прийняття рішення ВЛК. Саме тому законодавством передбачено механізми оскарження постанов ВЛК як у досудовому, так і в судовому порядку, що є важливою гарантією захисту прав громадян.

Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402, військово-лікарська експертиза проводиться з метою визначення придатності за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців і військовозобов’язаних, встановлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та необхідності й умов застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Для проведення військово-лікарської експертизи створюються штатні та позаштатні військово-лікарські комісії (ВЛК), які приймають відповідні постанови. Постанови ВЛК є обов’язковими до виконання. Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є керівним органом із військово-лікарської експертизи в ЗСУ та здійснює керівництво ВЛК регіонів.

Законодавством передбачено можливість оскарження постанов ВЛК у досудовому порядку. Зокрема, відповідно до абзацу 3 пункту 2.12 наказу Міноборони № 402, у спірних питаннях, пов’язаних із незгодою призовника з висновками лікарів, питаннях контролю за об’єктивністю висновків лікарів, за рішенням штатної ВЛК призовник може бути направлений на контрольне обстеження у військовий лікувальний заклад.

Досудовий порядок оскарження передбачає перегляд постанови ВЛК вищою інстанцією за принципом інстанційності:

— постанови ВЛК районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки можна оскаржити до ВЛК області або м. Києва;

— перегляд постанов підпорядкованих ВЛК (ВЛК областей) мають право здійснювати ВЛК регіонів;

— постанови будь-яких ВЛК має право переглядати Центральна ВЛК, яка є керівним органом.

За наслідками розгляду заяви вища інстанція ВЛК може прийняти рішення про проведення повторного або контрольного медичного огляду з метою остаточного вирішення питання щодо придатності до військової служби.

Крім досудового порядку, постанови ВЛК можуть бути оскаржені й у судовому порядку відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ).

Строки для оскарження регулюються статтею 122 КАСУ:

1) три місяці з дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови, тобто у разі попереднього застосування досудового порядку. Цей строк починає свій перебіг із дня вручення рішення вищої інстанції ВЛК за результатами розгляду заяви про перегляд постанови;

2) шість місяців із дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК.

Верховний Суд України виробив низку важливих позицій щодо оскарження постанов військово-лікарських комісій. Зокрема, у постанові від 12 червня 2020 року Верховний Суд висловив такі ключові положення:

1) судовий контроль за рішеннями ВЛК здійснюється в межах компетенції адміністративних судів. Суд не може підміняти собою ВЛК та самостійно визначати ступінь придатності до військової служби, однак має право оцінити повноту й об’єктивність проведеного медичного огляду та встановлення причинного зв’язку захворювання;

2) суд зобов’язаний перевірити дотримання процедури проведення медичного огляду та прийняття рішення ВЛК, а також проаналізувати наявність усіх необхідних документів, на підставі яких приймалося рішення;

3) у випадку встановлення судом недоліків у процедурі проведення медичного огляду або прийняття рішення ВЛК постанова ВЛК може бути визнана незаконною та скасована із зобов’язанням провести повторний медичний огляд;

4) суд не має права самостійно встановлювати причинний зв’язок хвороби з проходженням військової служби або визначати ступінь втрати працездатності. Це належить до компетенції ВЛК.

Ґрунтовний аналіз наведених на сайті Liga Zakon судових рішень дає змогу сформулювати такі ключові висновки та рекомендації щодо процедури легітимного оскарження рішень військово-лікарських комісій:

1) особа, не згідна з висновками ВЛК про її придатність чи непридатність до військової служби, має право оскаржити це рішення до ВЛК регіонального рівня або безпосередньо до Центральної військово-лікарської комісії при Міністерстві оборони України;

2) звернення до адміністративного суду з позовом про скасування рішення ВЛК є можливим і доцільним після використання встановлених законодавством адміністративних процедур оскарження цих рішень. Утім, судова інстанція не вдаватиметься до переоцінки медичних висновків ВЛК щодо стану здоров’я особи та її придатності до військової служби, оскільки це виходить за межі належного предмета судового розгляду;

3) у позовній заяві до адміністративного суду позивачеві необхідно обґрунтувати наявність конкретних процедурних порушень, допущених ВЛК при прийнятті оскаржуваного рішення. Зокрема, слід посилатися на факти неповного медичного обстеження, невиконання ВЛК вимог щодо обов’язкового проведення певних аналізів, досліджень та обстежень відповідно до Положення №402, ігнорування ВЛК документів з історії хвороби позивача чи висновків інших медичних закладів тощо.

Для ефективного оскарження постанови ВЛК важливо ретельно вивчити медичну документацію, зібрати докази, чітко аргументувати підстави для оскарження, дотриматися встановлених строків та належним чином оформити заяву чи позовну заяву.

                           "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ" - газета захисту інтересів і прав селян України

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ