Юлія Свириденко: «У травні очікуємо значно більше споживання пального»

За матеріалами інтернет-видань 12.05.2022 676

Як повідомила на своїй сторінці у FB перша віцепрем’єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко, минулого року Україна імпортувала 82% від усього обсягу споживання пального. Це 9,6 млн. тонн. Імпорт здійснювався чотирма видами транспорту: автомобільним, залізничним, морським та трубопровідним.
Тепер морські поставки заблоковані агресором, залізницею везти обсяги по широкій колії немає звідки та як (раніше поставки були з рф, з білорусі та з Литви через білорусь), а трубопровідний транспорт теж не працює, бо дизель у ньому був з росії.
З початком російського вторгнення структура імпорту радикально змінилася. З усіх доступних шляхів залишився автомобільний, але до війни він забезпечував лише 3% поставок.
Як зазначає Юлія Свириденко, Україна збільшила об'єми автоперевезення пального у травні до березня у 15 разів, залізничні та річкові – в 5 разів. Але навіть цього не достатньо.
За її словами, це дозволило гарантувати наявність пального на АЗС в березні-квітні. Проте у травні очікуємо значно більше споживання. Крім того, ворог зруйнував нашу паливну інфраструктуру включно з Кременчуцьким НПЗ.

  • Наразі при потребі бензину на травень в обсязі 120 тис. тонн у нас є можливість забезпечити його наявність на ринку. Проте ми ще працюємо над завезенням запасів для операторів ринку.
  • Потреба в дизелі на травень складає 254 тис тонн, її зможемо покрити, за  рахунок максимальних обсягів імпорту, збільшивши пропускну спроможність автомобільних переходів та залізничного перевантаження.

Міністерка підкреслила, що востаннє логістичні проблеми такого масштабу наша країна вирішувала у 1943-1944 рр. Працюємо над вузлами перевантаження на залізниці; будуємо нестандартні логістичні маршрути через порти Чорного моря, Балтики та Андріатики.
На її думку, є усі технічні можливості збільшити перевалку пального через Польщу  з 60 до 200 тис. тонн на місяць. Сьогодні сукупні залишки операторів показали мінімальне зростання. Це вже хороша новина.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ