Як аграріям повертати кредити, якщо господарська діяльність через війну припинена?

За матеріалами інтернет-видань 23.03.2023 768
Як аграріям повертати кредити, якщо господарська діяльність через війну припинена?

Всеукраїнська Аграрна Рада працює над пошуком компромісу між агровиробниками і банками. Оскільки банки та податкова вимагають сплачувати кредити. У деяких аграріїв  підприємства  окуповані або  зруйновані,  і вони не мають можливості вести господарську діяльність.
Банки мають почути аграріїв та відтермінувати повернення кредитних коштів та надати пільгові ставки. З відповідними пропозиціями ВАР звернулася до Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Приміром, ТОВ “Гаврилюк” з Харківщини  за час повномасштабного вторгнення  втратило продукції на понад 4 млн. доларів: близько 5,5 тис. тонн зерна і 3, 5 тис. тонн соняшника. Вирощена продукція пропала, а загальні збитки по балансу становлять 360 млн. грн.

“Всі 3 тис. га  наших земель сьогодні заміновані. На потреби армії у нас вилучили техніки на 15 млн. грн. А тепер податкова вимагає, щоб я заплатив 4 млн. податку на неї, мовляв, було нецільове використання. Решта техніки повністю знищена бомбардуванням. А ще треба платити податки на заміновані поля, де нічого не посіяно. Податкова не сприймає наших аргументів, їм потрібен відповідний закон, а поки ми перебуваємо в боржниках. Тому робота підприємства повністю паралізована. А ще господарство має кредити у двох банках на суму 26 млн. грн. Як їх  віддавати, коли вести господарську діяльність неможливо, залишається відкритим запитанням», - розповів очільник господарства Олександр Гаврилюк.

Додатковим болем  “ФГ СВ Агро” із Запорізької області є  кредити, які взяли ще в 2021 році.

“Ми мали потребу в обігових коштах та техніці - брали кредити. Ще до війни взяли 4 млн. грн в трьох різних банках. Наразі наш борг становить 2, 7 млн. грн в двох банках. Був період, коли банки вимагали повернути борги разом з відсотками. Сьогодні з комерційним банком ми домовилися про реструктуризацію боргу, платимо помірні щомісячні суми. Та лишається заборгованість по пільговому кредиту “5-7-9” у державному “Ощадбанк”. Строк погашення настає у серпні, дуже сподіваємося, що держава піде на зустріч аграріям. Через окупацію ми жодного гектара не посіяли”, - зазначив  власник підприємства Валентин Вайло.

У ФГ “СВ Агро” вже пораховані прямі збитки, завдані війною, - це 8,6 млн. грн. Непрямі збитки становлять більше 20 млн. грн.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ