З початку жовтня найбільші імпортери української кукурудзи - Італія, Іспанія , Туреччина

За матеріалами інтернет-видань 25.10.2024 178
З початку жовтня найбільші імпортери української кукурудзи - Італія, Іспанія , Туреччина

За даними SPIKE BROKERS, експорт з України зернових, олійних культур та продуктів їх переробки в період з 1 по 23 жовтня склав: кукурудза – 1 342 тис. тонн, пшениця – 1 341 тис. тонн, ячмінь – 361,4 тис. тонн, соя 441,7 - тис. тонн, ріпак – 421,1 тис. тонн, соняшник – 15,9 тис. тонн, соняшникова олія – 335 тис. тонн, соєва олія – 32,3 тис. тонн, макуха (соєва та соняшникова) – 334,7 тис. тонн.
 Європа
• Український експорт кукурудзи до країн ЄС цього сезону знижується. Частка України в загальному імпорті минулого сезону становила 68-70%, цього року вона поки що на рівні 47%. Конкуренція з боку США та Бразилії тільки посилюється і не дає можливості українському виробнику знаходити легкі ринки збуту.
• Імпорт української м’якої пшениці до ЄС, навпаки, зростає. Минулого сезону частка України становила близько 70%, наразі вона складає 72%.

 КУКУРУДЗА
На ринку Європи ціни на кукурудзу продовжують знижуватися, оскільки пропозиція з боку північноамериканського та південноамериканського зерна збільшується.
Україна продовжує нарощувати темпи експорту кукурудзи. У період з 1 по 23 жовтня було експортовано близько 1 342 тис. тонн кукурудзи, що на 75% більше порівняно з аналогічним періодом вересня.
Найбільшими імпортерами кукурудзи за цей період стали: Італія – 385.6 тис. т, Іспанія – 246.1 тис. т та Туреччина – 245.4 тис. т.
Ціни в портах України на цьому тижні продовжили своє зниження, але воно вже не було таким суттєвим, ніж тиждень тому. Пропозиція зерна від фермерів зросла.

 ПШЕНИЦЯ
Посівна озимої пшениці в Україні просувається хорошими темпами. Станом на 21.10 було засіяно 3,84 млн га, що складає 86% від загального прогнозу посіву.
Ціни в українських портах на пшеницю на цьому тижні стабілізувалися та навіть укріпилися. Попит на зернову підвищився, а пропозиція з боку фермерів залишається обмеженою.
 СОНЯШНИК
В Україні ринок залишається на боці покупця. Високий попит на соняшник від переробних заводів та низька пропозиція олійної культури від фермера стимулює ціни до зростання. Аграрії й надалі не поспішають продавати великі партії соняшнику. Додатково на зростання цін впливає подорожчання соняшникової олії у світі та безпосередньо в Україні. За тиждень ціни на соняшникову олію в портах Одеси зросли щонайменше на 20$.

 СОЯ
Підвищення попиту на сою підтримує світові ціни до невеликого зростання. Однак не слід забувати про активний збір урожаю в США та високу пропозицію з боку Бразилії, що безпосередньо впливає на ринок. На українському ринку ціни в портах майже не змінилися в порівнянні з попереднім тижнем.

 

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ