За допомогою тепловізора можна визначити розвиток бджолиної сім'ї у вулику

За матеріалами інтернет-видань 07.11.2022 576
За допомогою тепловізора можна визначити розвиток бджолиної сім'ї у вулику

Тепловізорні камери, які  вимірюють і роблять видимим тепло живої істоти, застосовуються у різноманітних галузях людської діяльності, у тому числі і бджільництві.  Повідомляє  Пасіка День за Днем.
За  допомогою тепловізорів можна дізнатися багато інформації про стан бджолосім'ї без огляду гнізда. Це заощаджує час і дозволяє не турбувати бджіл без потреби.

  • У бджолосім'ях, де є розплід, температура становить приблизно +33°C. Групи бджіл без розплоду мають температуру від +21 до +23°C. Це, мабуть, основне знання, яке необхідно знати бджоляру при користуванні приладом. Ви бачите кольорове відображення  теплових зон у гнізді. Коли і в яких випадках така інформація може стати в нагоді? Наведемо кілька прикладів.

✔️Восени, направивши прилад на вулик, можна побачити, чи є в сім'ї розплід. Якщо вже ні, значить, весь кліщ знаходиться на бджолі і можна проводити останню обробку від паразита, якщо є - краще трохи почекати.
✔️За допомогою камери з гарною роздільною здатністю можна досить точно дізнатися приблизну кількість рамок з розплодом, причому вносячи дані в пам'ять і порівнюючи їх можна визначити динаміку розвитку сім'ї. Якщо сім'я втратила матку це буде добре помітно за швидкістю скорочення теплової розплідної зони або взагалі її відсутності.
✔️Часто напередодні зими клуб бджіл формується у дуже невдалому місці. З краю гнізда, «прилипаючи» до стінки вулика, або взагалі розпадається на двоє. Такі сім'ї мають мало шансів перезимувати, особливо у роки зі складними погодними умовами. З допомогою термокамери такі сім'ї легко визначаються.
✔️Взимку за допомогою камери можна побачити місце розташування клубу та побічно визначити кількість корму та хід зимівлі. Якщо клуб піднявся вгору і вперся в утеплення – сім'я терміново потребує підгодівлі. Якщо ні – корму вистачає, зимівля, швидше за все, йде добре, жодної допомоги сім'ї не потрібно.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ