ЗАПАСАТИСЯ МІШКАМИ ТА ЛАНТУХАМИ ЧИ ТОРБИНКАМИ?

За матеріалами інтернет-видань 26.08.2024 129
 
  • Актуально:  Уляна ГЛІБЧУК.

КОЛИ прощається з нами літо красне й достигає більшість овочів, традиційно думаємо про запаси на зиму. Серпень щедрий на городину, але нині овочевий «резерв» обійдеться українцям дорожче, ніж у минулі роки. До того ж на врожайність впливають нестабільні погодні умови. Тому багато покупців наприкінці літа починають робити закупи за найбільш вигідними цінами — в сезон достигання городини й садовини та найбільшої пропозиції. Певна річ, господині, які не мають власних городів, передусім дбають про овочі так званого «борщового набору», які можуть протягом кількох місяців не псуватися, — картоплю, капусту, буряки, моркву, цибулю, часник. Головна умова їх тривалого зберігання — прохолодне та сухе місце, наприклад підвал чи льох у будинку.

Надміру тепла погода теперішнього літа позначилася на врожайності та термінах достигання деяких овочів. Скажімо, працівники оптового ринку сільськогосподарської продукції констатують, що спека суттєво зменшила врожайність капусти, також погода та сезонні чинники пригальмували збір цибулі. А один із найпопулярніших аналітичних сайтів про ринок овочів, фруктів, ягід і горіхів Східної Європи та Центральної Азії EastFruit сповіщає, що наразі для цибулі період міжсезоння, коли чимало фермерів уже завершили реалізацію наявних обсягів ріпчастої. До збирання врожаю пізніших сортів узялися лише поодинокі господарства.

Через надзвичайну спеку господарі прискорили копання картоплі: селяни побоюються, що вона «запечеться» в гарячому ґрунті. Картопля на оптовому ринку коштує 10-16 грн/кг (торік у цей період середня ціна становила 8 грн/кг). Ціни в магазинах коливаються від 15,8 до 23,5 грн/кг. Нинішня вартість одного з основних харчових продуктів для українців є найвищою принаймні за останні п’ять сезонів.

Початок серпня відзначився різким стрибком цін на білоголову капусту, знову ж таки через погоду. Торік на чи не найбільшому в країні оптовому ринку сільгосппродукції «Шувар» кілограм капусти коштував 7 гривень, зараз гуртова ціна — 19-20 гривень. А роздрібна вартість у супермаркетах є ще вищою (в «АТБ», «Сільпо», «Новусі» — 32,9 грн/кг). Маркетологи не прогнозують значного зниження ціни на цей овоч через сезонні фактори.

Без цибулі борщу теж не звариш. Нам уже не звикати до шалених цінових стрибків на неї. Нині на ринку вартість цибулі коливається в межах 13-18 грн/кг (торік 14 грн/кг). Купити цибулю в мережах магазинів «АТБ» можна за 11,95 грн/кг; у «Сільпо» — 15,6 грн/кг; в «Новусі» — 13,99 грн/кг. Чи варто купувати її у великих обсягах, кожен вирішує для себе, адже в теплі овоч може випустити «стрілки» або помалу псуватиметься зсередини. Тож тим, хто мешкає у квартирі, можливо, й не треба ризикувати із запасами, аби не викинути грошей на вітер. Те саме стосується часнику, який також примхливий у зберіганні, хоча виробництво його зменшується, а ціни на цей овоч зростатимуть не тільки в Україні, а й у всьому світі. Це пов’язано зі значним подорожчанням процесів вирощування. Мінфін наводить середню вартість часнику станом на 1 серпня в Україні — 165,8 гривні за кілограм.

Відрадна новина: подешевшали морква і буряки. Оптова ціна моркви на ринку становить 12-15 гривень проти 17 гривень за кілограм торік. Роздрібна у магазинах — у середньому 12 гривень, мита морква дещо дорожча — від 16 гривень. Буряк продають по 9-10 гривень. У магазинах овоч можна купити за 12 гривень, торік кілограм його коштував 15 і більше гривень.

                                                         Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ