СПОДІВАЄМОСЯ НА КРАЩЕ, АЛЕ МУСИМО БУТИ ГОТОВИМИ ДО ГІРШОГО

За матеріалами інтернет-видань 26.08.2024 117
  • Що день прийдешніій нам обіцяє:   Марія КРАМАР

СИТУАЦІЯ в енергосистемі нашої країни поліпшилась. Третій тиждень українці живуть без відключень світла; споживання електроенергії стабілізувалось, а її імпорт з європейського напрямку після трьох місяців рекордних поставок значно скоротився. Днями радник Прем’єр-міністра з питань енергетики Юрій Бойко заявив: є підстави сподіватися, що протягом вересня вимкнень не буде.

Утім, експерти обережні у прогнозах щодо того, як довго триватиме «світлий» період. Хоч зараз маємо сприятливі погодні умови, на частині генеруючого обладнання завершилися ремонти, проте енергосистема все ще перебуває у крихкому стані, з дефіцитом потужностей. Якщо сильна спека повернеться (а через зміни клімату, попереджають синоптики, таке може статися навіть у вересні), й запрацюють на повну кондиціонери та охолоджувальні прилади, або через дощі та велику хмарність суттєво зменшиться генерація на сонячних станціях, то можливе запровадження короткострокових графіків відключення електроенергії. Найвірогідніше, це будуть обмеження на одну чергу, тобто не більше чотирьох годин на добу.

Та, на жаль, такий відносно оптимістичний прогноз справдиться, якщо не буде нових руйнувань енергосистеми. А цей фактор здатен повністю змінити ситуацію: масовані російські обстріли можуть призвести до будь-яких, навіть, будьмо реалістами, катастрофічних наслідків. Передбачити їх, як і цілком унеможливити, ніхто не може.

За відсутності ж критичних руйнувань енергетичних об’єктів країна здатна пережити без або з мінімальними відключеннями вересень та жовтень. Ближче до зими дефіцит електроенергії, звичайно, посилиться, але початок опалювального сезону аж ніяк не означає, що, наприклад, з 1 листопада повернуться довготривалі відключення. «Шанси на те, щоб їх уникнути, є, — певен директор ене­р­ге­тичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко. — На це впливатимуть кілька факторів. У тому числі той, чи збільшаться можливості імпорту електроенергії: ідеться про цифру 500 МВт. Якщо зможемо цього досягти, а листопад буде не дуже холодним, то, можливо, і його ми пройдемо з мінімальними знеструмленнями або й узагалі без них. Надалі буде складніше, але за умови відсутності і великих руйнувань нашої генерації, і сильних морозів, то й у зимові місяці графіки відключень можуть бути не дуже жорсткими: не більше трьох черг».

Водночас, за словами експерта, українцям варто і надалі дотримуватися правила, за яким вони живуть від початку широкомасштабного російського вторгнення: сподівайся на краще, але будь готовий до гіршого. «Щодо прийдешньої зими, то раджу брати за орієнтир, що у найхолодніші її місяці країна повернеться до суворих графіків відключень, які застосовувалися нинішнього літа в липні», — підсумував В. Омельченко.

                                                            (Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ