Застереження для Президента: поки що час є, але він не вічний

За матеріалами інтернет-видань 30.05.2024 306

 

Андрій МАГЕРА,
експерт з конституційного права Центру політико-правових реформ (ЦППР).

 
 

ЧИ була дата 20 травня 2024 року якоюсь визначальною в новітній історії?

Давайте спробуємо розібратися.

1. 20 травня 2024 року закінчився п’ятирічний строк з часу інавгурації чинного Президента Зеленського. Проте в умовах дії воєнного стану і неможливості проведення виборів, а також завдяки дії принципу безперервності влади повноваження шостого Президента будуть легітимними і надалі.

До якого часу?

За загальним правилом — до інавгурації новообраного президента.

Чи є інавгурація сьомого президента єдиною підставою для припинення повноважень Зеленського? Ні, не є. Бо існують винятки.

Нагадаю, що підстав для дострокового припинення повноважень Президента України є чотири:

1) відставка;

2) стан здоров’я;

3) імпічмент;

4) смерть.

2. Важливо пам’ятати, що хоча повноваження Зеленського залишаються легітимними і після 20 травня 2024 року, однак саме з цієї дати строк дії п’ятирічного представницького мандата безпосередньо від Українського народу вичерпується і фактично починається шостий рік повноважень, що зумовлений повномасштабною війною і воєнним станом.

Що з цього випливає?

Після 20 травня 2024 року Зеленський опинивсь у делікатній ситуації, коли йому доведеться думати не про власний рейтинг (адже наступні вибори він неминуче програє), а про консолідацію зусиль усіх здорових державницьких сил суспільства на основі посилення парламентаризму і відмови від авторитарних тенденцій. На Банковій давно час зрозуміти, що мала росія (яку наполегливо намагаються мавпувати) ніколи не переможе великої росії. Не кажучи вже про те, що країни вільного світу не фінансуватимуть авторитарних фантазій в Україні.

Уже зараз час припинити поборювати опозиційну точку зору та повернути в Україні формат телебачення, який існував до 24 лютого 2022 року.

Формально однопартійний на сьогодні уряд (такі вимоги Конституції) під час війни має бути оновлений і фактично складатися на професійній основі з висуванців від різних політичних сил.

Час також припиняти одержавлювати місцеве самоврядування і намагатися загнати мерів у виконавчу вертикаль. Ефективності від цього нуль. Не кажучи вже про неконституційність подібних законів і рішень.

Із важливими рішеннями не варто зволікати, бо подальша неминуча втрата підтримки Президента суспільством, помножена на спливання п’ятирічного представницького мандата чинного Глави держави, може призвести до очевидно загрозливих викликів для існування нашої держави як такої.

Поки що час для цього є. Але час не вічний.

                                                                  Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ