Застосування соломи для поповнення вмісту органіки ґрунту
Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН спільно з департаментом агропромислового розвитку Львівської ОДА розробив «Рекомендації щодо застосування соломи та інших основних типів залишків рослинності для поповнення вмісту органічної речовини ґрунту». У рекомендаціях , зокрема, науковці зазначають, що втрати гумусу в ґрунтах щороку становлять 0,5 – 0,6 т/га. За рахунок кореневих і післяжнивних решток ці втрати компенсуються на 30 – 40%.
Після обмолоту зернових культур на полях залишається в середньому до 2,5 тонн соломи на гектар посівів. Вона містить лише 15 % води і на 85 % складається із органічної речовини, у складі є всі потрібні для рослин макро- та мікроелементи. За вмістом органічної речовини 1 т соломи прирівнюється до 3–4 т підстилкового гною і синтезує 160-180 кг гумусу. За рахунок використання соломи та рослинних решток на кожний гектар в ґрунт повертається 15–20 кг азоту, 8–10 кг фосфору і 30–40 кг калію.
"Результативність удобрення соломою залежить від того, як її подрібнили комбайном, розкидали по полю і загорнули в грунт.
Тому, збирати культуру потрібно тільки комбайнами з подрібнювачами, дотримуючись таких вимог:
- висота зрізу під час збирання — не вище 20 см;
- довжина 75% часток соломи не повинна перевищувати 10 см, а часток понад 15 см — не більше 5%;
- по полю солому розстеляти рівномірно, не утворюючи валків;
- солому загортати за допомогою дискової борони на глибину до 12 см одразу ж після збирання культури, не допускаючи висихання грунту. Достатня вологість забезпечує ефективну роботу мікроорганізмів і швидке розкладання соломи;
- аміачну селітру вносити перед загортанням соломи з розрахунку N10/т соломи (орієнтовно: 1 ц селітри на 1 га);
- обов’язковим є проведення зяблевої оранки", - зауважують експерти в "Рекомендаціях".
Подробиці - https://1ll.ink/q9rjt
Департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я