Завжди добре п'ється у дружньому товаристві

За матеріалами інтернет-видань 11.08.2024 136

Що відбувається з мозком, коли людина випиває у веселій компанії

 11 серпня 2024 року

Ви коли-небудь помічали, що навіть ті, хто байдужий до алкоголю, можуть піти у повний відрив, якщо є хороша компанія? Виявляється, це пов’язано з реакціями, які відбуваються в мозку. Ці реакції значно залежать від соціального фактора, що підтверджують дослідження вчених.

Вплив компанії на бажання випити

Дослідники з Техаського університету з’ясували, як наявність компанії впливає на бажання випити. Вони стверджують, що існує так званий «щасливий час»: коли людина вживає спиртне в оточенні інших людей, її настрій покращується, вона стає більш комунікабельною та веселою. У разі ж вживання алкоголю наодинці все навпаки: стає сумно і нудно.

Експеримент на плодових мушках

Щоб розібратися в цьому явищі, вчені провели експеримент на плодових мушках. Ці комахи мають близько 75% тих самих генів, які спричиняють хвороби у людей, тому їх поведінка під дією алкоголю схожа на поведінку людей.

У ході експерименту мушок розділили на дві групи: одна піддавалась впливу парів етанолу в компанії інших комах, інша — у повній самотності.

Вчені виявили, що мушки, які «пили в компанії», стали більш активними та рухливими. Натомість інша група не проявила такої активності. Це підштовхнуло дослідників зосередитися на процесах, що відбувалися в організмі комах. Виявилося, що у мушок, які перебували в компанії, рівень дофаміну був вищим порівняно з тими, хто був у самоті. Саме це й викликало їхню гіперактивність

Дослідники підтвердили, що соціальний фактор впливає на рівень дофаміну в мозку під час вживання алкоголю. Активізується дофаміновий рецептор D1, який буквально змушує споживати алкоголь. Мозок людини функціонує аналогічно: він інтерпретує та обробляє соціальне оточення, посилаючи сигнал у дофамінову систему.

Тепер вчені планують детальніше вивчити дофамінові реакції, зокрема рецептор D1, оскільки він відіграє важливу роль у виникненні алкогольної залежності у людини.

Це дослідження допомагає краще зрозуміти, як соціальні фактори впливають на вживання алкоголю і чому у веселій компанії ми можемо втрачати контроль над споживанням спиртного.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ