«Жизнь така, що просто мармелад!»

Марина Бабич 28.06.2023 339
«Жизнь така, що просто мармелад!»

Ганна Черкаська, журналістка, краєзнавець із Запоріжжя, у виданні UAHistory розповіла про літератора Євгена Кравченка, який став відомим завдяки своєму авторству куплетів Свирида Голохвастова із комедійного фільму "За двома зайцями"(1961).
 

"Моя мама серце добре має,
І папаша мають магазин.
І вони меня не обіжають –
Бо один у них я шикарний сын".

 

Євген Кравченко, як зазначає Ганна Самарська, упокоївся 28 червня 48 років тому. Він мав чимало заслуг у житті, але згадуємо його сьогодні завдяки колоритним Голохвастовським пісенькам.
 

"В небі канарєєчка літає
І співає прямо в горизонт,
А ми підем вип’єм, погуляєм,
В цьом усе життя і весь наш резон!
Нас чекають баришні-коханки.
Жизнь така, що просто мармелад!
Так заграй, заграй же нам, гітарка,
На веселий дуже, на очень лад", - співав у компанії шикарний "цирульник", плутаючи українські і російські слова.

 

Фільм "За двома зайцями" входить до 20 кращих українських фільмів в історії нашого кіно. І цьому посприяла творчість Євгена Кравченка. Він народився 25 грудня 1907 р. у селі Володимирівка на Миколаївщині. Побачив і пережив за своє життя немало: три голодомори, війни. Закінчив Одеський інститут соціального виховання (1933); учителював (до 1938); викладав у Одеському педагогічному інституті. Дебютував у 1936 р. поемою «Пісня про скрипку».
Брав участь у радянсько-німецькій війні. Працював у редакції київської газети «Сільські вісті» та журналу «Культура і життя».
Безперечно, славнозвісні куплети пережили автора, і досі звучать актуально серед певного прошарку людей. І, мабуть, будуть вічними, "доки канарєєчка літає і співає прямо в горизонт"...


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ