А ви підготувалися до зберігання присадибного урожаю?

За матеріалами інтернет-видань 28.07.2024 447

 

НАЙКРАЩЕ місце для зберігання овочів і фруктів холодної пори — льох. Однак у ньому має бути лад, а навести його найкраще у суху і спекотну погоду.

Льох може бути у вигляді наземної, підземної споруди або напівзаглибленої.

Стіни льоху виконуються з різних матеріалів — дерева, цегли, каміння і бетону. Якщо сховище зроблене правильно, то, незалежно від матеріалу, там завше сухо та прохолодно і воно чудово виконує свої функції.

Проте в будь-якому льосі для зберігання овочів можуть виникнути проблеми. Їх кілька: підвищена вологість, цвіль і гризуни.

Якщо на стінах сховища з’явилися краплі води, це означає, що у приміщенні підвищений рівень вологості. На це може також вказувати неприємний — затхлий, задушливий — запах. Аби вогкість не переросла у великі неприємності, потрібно починати з нею боротися відразу, за появи перших ознак.

Насамперед приберіть із льоху все сміття, що залишилося після зими.

Винесіть на свіже повітря «мобільні» елементи льоху: ящики, полиці, стелажі, кошики тощо. На сонці та вітрі вони просохнуть досить швидко. Тільки дерев’яні предмети не варто ставити на відкрите сонце, тому що вони можуть деформуватися.

Для дезінфекції обробіть поверхні всіх полиць, ящиків тощо розчинами мідного купоросу або формаліну.

Відкрийте навстіж усі двері та люки і провітрюйте льох доти, доки не зникне запах вогкості.

Щоб надалі підтримувати у приміщенні нормальний рівень вологості, поставте у різних місцях льоху ємності з вугіллям і сіллю. Ці природні адсорбенти будуть вбирати зайву вологу і тим самим робити повітря сухішим. Не забувайте регулярно замінювати їх, після того як вони просочаться рідиною.

Зробити стіни більш сухими допоможе також побілка їх вапном.

Якщо льох постійно вогкий і відсутня вентиляція, або вона погана, там може з’явитися цвіль та інші грибки. При виявленні їхніх слідів одразу розпочніть дезінфекцію, аби знищити всіх збудників інфекцій.

Спершу щіткою видаліть звідусіль цвіль.

Потім обробіть усі очищені поверхні. Є кілька варіантів, як це зробити. Скажімо, ефективний засіб для дезінфекції стін і стелі — розчин мідного купоросу і вапна. Якщо стіни у вас цегляні, то застосовуйте 5-процентний розчин мідного купоросу. Дерев’яні перекриття краще знезаражувати більш концентрованим — 10-процентним. Наносити розчин можна валиком або щіткою. У тих місцях, куди цими інструментами не дістатися, використовуйте пульверизатор. Після виконання робіт льох неодмінно потрібно провітрити.

Дуже добре для боротьби з грибком підійде сильний розчин перманганату калію — марганцівки. Обробіть ним стіни, стелажі, а потім добре все просушіть. Розведену марганцівку треба використовувати відразу після приготування, тому що вона дуже швидко розкладається і перестає бути дієвою.

Для боротьби з цвіллю і грибками в льосі годиться і негашене вапно. Візьміть кілька кілограмів цієї речовини, насипте у відро і поставте посередині льоху. Закрийте всі вентиляційні отвори та люки. Налийте у відро води і швидко залиште приміщення, щільно зачинивши за собою двері. Через три дні поверніться і влаштуйте провітрювання.

Закладати овочі на зберігання до льоху після такої обробки можна не раніше, ніж через місяць. З цієї причини застосовувати таку дезінфекцію потрібно заздалегідь.

Одним із найдієвіших способів боротьби з цвіллю вважаються сірчані шашки. При їх використанні треба бути дуже обережними і діяти згідно з інструкцією. Роботу слід проводити в захисних рукавичках і респіраторі, аби уникнути потрапляння отруйних речовин в організм.

Неабиякою проблемою для всіх господарів під час зберігання врожаю можуть бути гризуни. Вони не просто знищують або псують овочі та плоди, а й стають переносниками небезпечних захворювань.

Щоб не допустити мишей та інших шкідників у місця зберігання вирощеного на городі й у садку, слід ретельно обстежити все приміщення, аби знайти ті місця, крізь які гризуни можуть потрапляти в льох.

Цементним розчином замажте всі щілини, які виявите. Звірята можуть потрапити всередину сховища і через вентиляційні отвори. Щоб перекрити їм цей шлях, закрийте вентиляцію металевою сіткою.

Для відлякування гризунів розставте ультразвукові пастки. Своїм звуком вони відстрашать непроханих гостей від ваших запасів.

Миші також не полюбляють запаху нафталіну і деяких трав, наприклад пижма і чорнокореня. Пучки цих рослин, розкладені всюди, змусять гризунів полишити ваші володіння.

                                       (Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ