ІНІЦІАТИВИ ВИРУЧАЮТЬ СЕЛО - ПРО ДОСВІД, ЯКИЙ ВАРТИЙ УВАГИ СІЛЬСЬКИХ ГРОМАД

За матеріалами інтернет-видань 20.08.2024 963

ОТЖЕ МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ: ІНІЦІАТИВИ, КОТРІ ДОПОМАГАЮТЬ СЕЛУ

Олександр ВЕРТІЛЬ (Газета "Сільські вісті")

ЧАСТО кажуть: жінки — велика сила. Активістки громадської організації «Есмань» у поліській глибинці на Сумщині щодня доводять слушність цього твердження.

А розпочалося все кілька років тому, коли в селі Первомайське Березівської об’єднаної територіальної громади Шосткинського району сформувалася група однодумиць, які вирішили не чекати манни з неба, а самим братися за позитивні перетворення. Як розповідає Наталія Мешкова, педагог за освітою, завідувачка місцевої філії Березівської публічної бібліотеки, депутат Березівської сільської ради, тоді визначили найбільш больові та вразливі точки в житті місцевої громади, аби на практиці взятися їх «лікувати».

Майже одностайно дійшли висновку: насамперед потрібно облаштувати щось на зразок кравецької майстерні, аби по відповідні послуги не їздити аж до Глухова, витрачаючи чимало часу і грошей. Адже кожна господиня знає, наскільки важливо мати під рукою надійне швейне начиння, аби щось пошити, заштопати, підремонтувати. Бо голка з ниткою не завше можуть допомогти.

Задумали — зробили, а саме підготували відповідний пакет документів і відправили на конкурс, організований в рамках міжнародного проєкту ООН задля розширення прав і можливостей жінок у межах втілення реформи децентралізації в Україні. А незабаром надійшла приємна новина: ініціатива за напрямом-профілем «Творча майстерня: від фартушка до бізнесу» дістала визнання і практичну підтримку.

Згодом до Первомайського надійшов вантаж із комплексним набором техніки й устаткування: дві звичайні з оверлоком швейні машинки і одна комп’ютерна, кольоровий принтер, ноутбук, демонстраційна дошка для уроків із шиття. А також меблі, офісні столи, стільці, манекен, не кажучи вже про ножиці, нитки, мережки, фарбу для тканини. Словом, усе, що потрібне для кравецтва. Тож, як жартують у селі, навіть ті, хто до шитва був майже байдужим, зацікавилися ним і взялися за роботу.

Для цього організували майстер-класи, тобто досвідчені кравчині стали навчати своїх землячок. Згодом охочих ви­явилося стільки, що в окремі дні утворювалися своєрідні черги. Мабуть, річ у тому, що жінки дістали можливість займатися потрібною справою за допомоги сучасної техніки і устаткування, а водночас бувати в гурті, спілкуватися, допомагати і підтримувати одна одну, адже чимало чоловіків Первомайського сьогодні захищають Україну на фронті й без них ведеться непросто.

Упевнившись у власних силах і можливостях, активістки замислилися над іншими проблемними питаннями, що притаманні селу. І визначили ще одну больову точку: в умовах війни і постійного стресу чи не в усіх поступово відбувається так зване емоційне вигорання, яке хоч зовні й не дуже помітне, однак глибинні психологічні процеси даються взнаки. Надто у прикордонній зоні, де присутність ворога відчувається особливо реально.

Тож цього разу взялися втілювати проєкт жіночий клуб «Живи на повну», що передбачає не тільки і не стільки облаштування центру фізично-психологічного розвантаження для сільських жінок та дівчат, а й створення всіх можливостей для зустрічей, знайомств, занять різними видами спорту, словом, реалізації власних можливостей. Для цього підготували документи від ГО «Есмань» і відправили на конкурс, який реалізовується громадською спілкою «Бізнес Мережа Сільських Жінок» за технічної підтримки ООН.

Організатори конкурсу оцінили зусилля представниць Первомайського, визнавши їх переможницями. На сьогодні в окремій залі є тренажери, фітнес-батути, різноманітне спортивно-фізкультурне устаткування, завдяки якому кожна відвідувачка знаходить фізичну розрядку по своїх силах і вподобаннях. Також тут відбуваються тематичні зустрічі, музичні вечори, «круглі столи» на актуальні теми тощо.

І кравецька майстерня, і фізично-психологічний центр розташовані у приміщенні будинку культури. Керівництво Березівської громади на чолі з енергійною і невтомною Надією Артеменко коштом місцевого бюджету капітально його відремонтувало, оплачують комірне і загальне утримання. Таким чином, робиться все можливе, аби жінки і дівчата завше почувались у комфорті та затишку.

Подібні заняття корисні та потрібні з багатьох точок зору, адже допомагають бодай на якийсь час відійти подумки від важких щоденних воєнних реалій, зайнятись улюбленою справою. І хоч, здавалося б, досягнуто значимих реальних результатів, представниці пре­красної статі Первомайського виношують нові ідеї та задуми. Бо проблеми залишаються, їх треба розв’язувати. Адже чим міцніший тил, тим вагоміша підтримка захисників України.

                                  (Газета захис ту інтересів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ