«Мусимо бути як ніколи дружніми!»

Григорій Давиденко 16.03.2021 774
«Мусимо бути як ніколи дружніми!»

Сердечні, щирі заклики до єднання після виконання Гімну України і хвилини мовчання на спомин про хліборобів, що завершили свою працю на земному прузі, повсякчас лунали з трибуни для виступів на звітній конференції Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області 10 березня у Будинку профспілок Дніпра. І почути потужний клич про спільну і єдину стратегію дій в ці непрості часи було кому – на заході зареєструвалися більше півтораста побратимів-фермерів, що з поправкою на теперішні, ще ковідні часи таки чимало. Дехто приїхав навіть після нічного підживлення озимини, коли ще був морозець, адже синоптики надалі пообіцяли потепління, тож пізніший виїзд на поле міг стати проблемним.

 

«Рік досягнень і нових викликів»
Не вперше слова сердечного прохання про згуртованість, монолітність хліборобської лави Придніпров’я звучали з уст голови обласної Асоціації Анатолія Гайворонського. Але з таким запалом, натхненним закликом до дії - рідко коли:
- Як найбільше досягнення відзначу факт, що саме юридична служба нашої Асоціації тривалий час судилася, але таки домоглася ухвалення Великою Палатою Верховного суду постанови про те, що землі постійного користування залишаються за фермерським господарством. Тож «листи щастя» спадкоємцям засновників ФГ перестали надходити, це наша спільна перемога. Припинилося і рейдерство з боку прокуратури та поліції, Асоціація виборола в податкової скасування перевірки із ліцензування пального. Надійно запрацювало ТОВ «Фермерів та приватних землевласників», створена і електронна газета, щоб оперативніше висвітлювати новини. Але скажіть, кому в Україні заважало міністерство аграрної політики, що його так бездумно розформували? Тепер його буцімто відновили, але міністр Роман Лещенко, що наче на нашій стороні, має лише титул, підписати якийсь папір для нього є проблемою. Очевидно, що до відкриття в липні ринку землі аграрне міністерство не запрацює. А закон про продаж землі ухвалений в найгіршій порівняно з країнами ЄС редакції. Чому не взятий за основу закон із сусідньої Польщі, де впродовж 10 років після купівлі власник землі не має права її продати, а земельний клин господарства обмежений п’ятистами гектарів? Де запобіжники в нашому законі проти корупції?
Цих запитань, що спонукають до глибоких роздумів у пошуку істини про джерела старих і нових викликів, було чимало в доповіді А. Гайворонського. Він прямо назвав і шляхи їхнього подолання:
- Чому в ЄС зроблені всі умови для того, щоб малому і середньому бізнесу ніхто не заважав працювати? А чому у нас фермер із 50-ма гектарами землі мусить наймати бухгалтера, котрий складає гори паперів обов’язкової звітності? Хто дав право блокувати податкові накладні? Всі ці негаразди мають єдину причину – хлібороби України ще не згуртовані в міцний кулак навколо єдиної політичної сили, яка б на законодавчому й урядовому рівнях вирішувала наболілі питання. На крайовому рівні маємо кілька фермерів у Дніпропетровській обласній раді, але вони в різних депутатських фракціях і вплинути на ситуацію не можуть. У нас у Синельниківському, Магдалинівському, Томаківському, Петропавлівському краях вкрай мляво діють районні Асоціації. Ще не вдалося по всій області організувати потужну передплату нашої газети «Фермер Придніпров’я». А вона єдина, що може сказати правду і про облдержадміністрацію, і про прокуратуру. Це особливо важливо перед ринком землі. Наступив той час, коли ми повинні бути як ніколи дружними, як ніколи згуртованими! Ми ще не розуміємо ситуацію, що нас чекає попереду. Витримати атаку власних олігархічних та іноземних фінансових потуг зможемо лише в єдиній непорушній лаві Асоціації, зі своєю партією і депутатами, ТОВ і газетою. А хто думає, що вистоїть в інший якийсь спосіб, той глибоко помиляється.

Лише монолітна єдність зупинить дерибан землі
Очевидно, що давня аксіома – непорушна єдність фермерських і селянських лав – єдиний захист українського села від усіх викликів практично силоміць запровадженого недосвідченими «слугами» разом із представниками інших олігархічних партій ринку землі.
- Продаж землі в часи війни – то від лукавого, - наголосив ветеран фермерського руху Новомосковщини Павло Доценко. – Хлопці і дівчата гинуть на фронті за Україну - через агресію Росії, а за їхніми спинами готується світовий дерибан української землі! Лише наш єдиний потужний кулак може це все здолати!
А для такого кулака потрібне і спільне усвідомлення сьогоднішньої української дійсності, без владного пафосу і фарбованих в зелений колір прикрас. Цю не ретушовану дійсність вже скоро 4 роки і показує газета «Фермер Придніпров’я». Варто зазначити, що давній добрий почин голови обласної Асоціації Анатолія Гайворонського – оформити річну передплату газети для своєї родини, сімей працівників ФГ і усіх орендодавців – найкраще підтриманий у Межівському (голова Асоціації Петро Ляхович), Дніпровському (Олександр Лапа) та Солонянському (Ігор Гура) районах. І закономірно, що саме в цих кущових Асоціаціях їхні висуванці отримали найкращі результати на осінніх місцевих виборах.
На необхідності тісної подальшої співпраці в сфері безпеки акцентував увагу присутніх командир Фермерської Самооборони Дніпропетровщини Олександр Стешенко:
- Зараз бійці займаються за індивідуальними програмами, а старт спільних навчань намічений на суботу, 15 травня, біля Ставка у Спаському Новомосковського району. Хто ще не має зброї, подайте зараз заявку, щоб до 15 травня її отримали. Вишкіл проводиметься виключно зі зброєю, кожен боєць має бути у військовій формі.

«Перші баржі із зерном пішли по Дніпру»
Спільні злагоджені дії фермерів дають і вагомі практичні результати. Про досягнення хліборобської спільноти за 2020 рік і плани на майбутнє повідомив директор ТОВ «Фермерів і приватних землевласників» Василь Доценко:

- Торік відвантажили перші баржі на Дніпрі зі збіжжям, почали централізовано закупляти добрива. Це сприяє матеріальному достатку членів Асоціації, наше товариство є гарантом чесності і надійності партнерських стосунків. Сьогодні на конференцію прибули представники фермерських Асоціацій Запорізької, Донецької, Харківської і Донецької областей. Наша з ними спільна мета – створити таке потужне об’єднання хліборобів, де будуть низькі ціни на добрива, засоби захисту рослин, а високі – на закупівлю аграрної продукції. А наше ТОВ у майбутньому стане великим кооперативом, члени котрого зосередять свою роботу виключно на вирощуванні сільгоспкультур. А все інше, за добрим прикладом розвинених країн, буде завданням кооперативу.
Чимало цікавого для присутніх розповіла і представниця Державного фонду підтримки  фермерських підприємств Ольга Гонтова. Вона повідомила, що кошти на реалізацію багатьох програм підтримки фермерів є, але не надто активно звертаються бажаючі отримати цю допомогу:
- На сьогодні розроблені урядова концепція підтримки аграріїв до 2024 року. Зокрема як відшкодування за придбану вітчизняну техніку ФГ отримує до 40 % її вартості, до 5 тисяч гривень на одну корову - за їхньої кількості не менше п’яти. Є і програма № 106, допомогу за якою отримують виключно фермерські господарства на гектар обробленої ріллі. Добре попрацювала минулого року обласна спілка «Дніпровський пасічник», яку очолює Сергій Староконь, тож наша область ввійшла в число лідерів України за числом зареєстрованих бджолосімей. На цей рік теж запланована підтримка бджолиної галузі, прошу пасічників на осінь підготувати необхідні документи. Є і програма № 107 по тваринництву, це свині, вівці, корови. Існують і програми компенсації банківських кредитів, підтримка садоводам тощо. Відтак запрошую всіх звертатися до нас завчасно і не боятися складати документи на отримання державної допомоги.
Разом із цими приємними для малих сільгоспвиробників новинами Микола Шевченко із обласної ради повідомив і невтішну - відбудеться скорочення штату КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу» Дніпропетровської облради. Що ж, «слуги» спочатку роблять, а потім думають, як і у випадку з ліквідацією та відновленням міністерства агрополітики, провідного в державі за отриманими валютними надходженнями до бюджету. Можна згадати і недолугий випадок силового злиття, а потім роз’єднання  двох антагоністичних за своєю природою міністерств – енергетики та екології.

Припинити тиск Податкової на фермерів!
Чітко і лаконічно пройшов на конференції звіт голови ревізійної комісії Асоціації Олександра Лапи, присутні схвалили використання сплачених внесків на утримання офісу, канцтовари, передплату ЗМІ, оренду залу для конференції, проведення з’їзду тощо. Більш розлогим був виступ керівника юридичної служби Асоціації Євгенія Падашулі:
- Разом із озвученими торішніми перемогами в Києві щодо закріплення земель за ФГ, а вони дійсно великі, є ще і телефонні дзвінки з місць, що хочуть обійти постанову Великої Палати Верховного суду, а спадкоємців засновника ФГ позбавити землі. Ми чекали роз’яснень, але ніхто їх не надав. Тому є зобов’язання випрацювати правову позицію, щоб зареєструвати земельну ділянку за фермерським господарством. Значною є проблема блокування податкових накладних, на сьогодні налічується 20 таких випадків. У Дніпропетровській ОДА створена робоча група під головуванням заступника для вирішення аграрних питань. Але її члени не розуміють механізму блокування податкових накладних, тому на їхню допомогу розраховувати не доводиться. В разі блокування накладної прошу одразу звертатися до юридичної служби Асоціації.
Присутня на конференції представниця Податкової служби Тетяна Глуха повідомила, що у сумлінного платника податків є право, щоб був імунітет, аби не було блокування накладної. Треба, щоб інформація про урожайність тощо не викликала сумніву, і не було підстав для блокування. Прямо в залі податківець розбиралася із конкретними випадками зупинки накладних. Насамкінець голова Асоціації А. Гайворонський порадив Податковій службі направити до робочої групи ОДА свого представника, щоб оперативно вирішувати всі питання. А вони такі значні, що на вчорашній день, 16 березня, Всеукраїнський Конгрес Фермерів навіть оголосив попереджувальний всеукраїнський страйк, зокрема у краях – біля будівель ОДА, аби припинити тиск Податкової через блокування податкових накладних.
 Слово для виступу було надане і представнику відділу безпеки дорожнього руху ГУ Нацполіції Валентину Зайченку. Він озвучив дозволені для проїзду габарити сільгосптехніки – висота 4 метри, ширина 3, 75 м, довжина 22 м, маса до 40 т. В разі перевищення цих параметрів необхідно звертатися до поліції. Інструктору з безпеки руху дорікали за надмірну старанність патрульних – бували випадки, коли трактор із сівалкою зупиняли на польовій дорозі за декілька метрів від поля… Певно ж, полісмени мають усвідомлювати всі труднощі хліборобського ремесла і не прив’язаність Правил дорожнього руху до його реалій.

Мусимо стояти на власній політичній платформі
Запрошеними на конференцію представниками допоміжних служб були висловлені різні пропозиції фермерським господарствам. А гості із сусідніх обласних Асоціацій висловили тверде переконання в тому, що певні негаразди минулорічного з’їзду АФЗУ в Києві із дотриманням принципів демократії, коли делегація Придніпров’я майже силоміць отримувала слово для виступу, не повторяться.
 - Загальноукраїнські проблеми фермерів відомі кожному члену Асоціації, - заявив віце-президент АФЗУ, голова Полтавської обласної Асоціації Василь Бурлака. - Це перш за все те, що тривалий час ми не можемо збільшити число фермерських господарств, навіть спостерігаємо їхнє зменшення. Треба змінювати лідерів, які б могли потужно працювати в Києві. Водночас і нам у Полтавщині, і вам у Січеславщині слід знайти дієвих провідників для районів, де їх ще немає. І потім поступово вибудовувати єдину позицію в області, далі із сусідами, а потім затверджувати її в Києві.
Цей виступ, а також наступний, переконали присутніх у залі, що брати участь в роботі з’їзду Асоціації фермерів України цього року потрібно. Голова Новомосковської районної Асоціації Олександр Суліма зазначив:
-  Щойно родина нашого вчителя Михайла Саєнка повідомила, що здійснене рейдерське захоплення господарства, тепер його сина – ФГ «Самара». Подумаймо, як би поступив М. Саєнко, якби був живий, у такій ситуації. 
Після цього учасники конференції обрали 10 делегатів на наступний, ХХХІ з’їзд АФЗУ, котрий відбудеться 12 червня в Києві.                                                                                       Окремо було розглянуте питання участі обласної Асоціації в минулорічних осінніх виборах у спілці з підприємцями і бджолярами. І хоча через запеклий, абсолютно незаконний опір обласної територіальної виборчої комісії разом із ЦВК, вперте ігнорування першою кількох рішень Дніпропетровського окружного адміністративного суду про допуск кандидатів Аграрної партії до боротьби за довіру виборців на представництво в Дніпропетровській обласній раді, все ж набутий досвід є позитивним. Він показує, на підставі аналізу результатів виборів 25 жовтня 2020 р. кандидатів АП до сільських і селищних рад, що прохідний бар’єр у 5 % був би гарантовано подоланий. Та і майже всі інші партії є олігархічними політпроєктами, що рідко існують більше одного-двох виборчих перегонів. То ж як діяти надалі – в складі Аграрної партії чи окремо, і вирішували на конференції.
Ймовірно, коли б АП очолював не музикант Михайло Поплавський, як зараз, а колишній успішний замміністра агрополітики Віктор Шеремета, то цього питання б і не виникло. Широко відомий гіркий афоризм В. Шеремети «Спрощений режим ПДВ скасували, дотацію одержують тільки великі виробники. Бідні стали ще бідніші, а багатші — багатшими. Комусь із політичної, а комусь із економічної точок зору вигідно, щоб селян не було, як найбільш патріотичної і проукраїнської сили». Точніше й не скажеш…
- У нас спільні проблеми, ми вже давно долаємо їх разом із вами. Українських підприємців у Дніпрі просто нищать, - наголосив голова Спілки підприємців Дніпропетровської області Віктор Боровинський. - Вдумаймося, що твориться – в Україні українцям не дають власності! Треба робити свою партію разом, і власна газета в цьому плані – велика сила. Зауважте, мерія Дніпра на підтримку ЗМІ виділила цього року 300 мільйонів гривень.        
Ідея створення власної партії, щоб Асоціація фермерів, Спілка підприємців та обласна спілка «Дніпровський пасічник» мали постійне політичне спрямування, окреслене патріотичними і національними цінностями українського народу, була підтримана учасниками конференції.  Ще ухвалили розробити законопроєкт про спрощене оподаткування невеликих ФГ, доповнення до ринку землі, котрі б унеможливили спекуляцію основним національним багатством України. Проголосована і заява до ДПС із вимогою припинити блокування податкових накладних.
Робота Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області у 2020 році визнана задовільною. Розгляд вельми непростих питань черги денної конференції замість запланованих трьох тривав безперервно п’ять годин. Але вони того варті, бо до відкриття ринку землі зовсім недалеко. А восени, за неофіційними київськими даними, можуть бути дострокові вибори до Верховної Ради України. Наприкінці конференції згадалося вічне Тарасове, мов сьогодні мовлене «обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!»

Григорій ДАВИДЕНКО.
На знімках: робочі моменти конференції.
Фото автора і Олександра Гайворонського. 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ