Не забуваймо: війни виграють шкільні вчителі і проповідники, - фермер Петро Матвій, Криничанщина

Григорій Давиденко 21.09.2024 164
Не забуваймо: війни виграють шкільні вчителі і проповідники, - фермер Петро Матвій, Криничанщина

Акція протесту дружних фермерів Криничанського краю - перекриття траси Дніпро - Кривий Ріг, проти масового рейдерського захоплення землі одразу кількох ФГ депутатом облради, 3 вересня 2019 р.

У цьому центрально-південному районі Придніпров’я хлібороби вже завершили косовицю соняшника і розпочали сівбу озимої пшениці. Про це та хліборобські реалії третього року повномасштабної війни терористичної держави рф редакції «ФП» розповідає голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Криничанського району Петро Матвій:

- Сонях зібрали, урожайність біля 15 центнерів з гектара. Це ще й добре для такого посушливого сезону... А хто вгадав із гібридами і строками, у того трохи ліпше. Кукурудза дасть, може, по 3 — 4 тонни з гектара, не більше. У нас її небагато сіють, бо обмаль дощів. Завше усвідомлюю, що живемо і працюємо в зоні ризикованого землеробства.

- А як ситуація із сівбою озимих культур?

- Ріпаки посіяли, вони поганенько зійшли, бо з кінця червня до 4 серпня не було й краплі дощу. А тоді одразу випало 52 міліметри, півтори місячних норми! Три дні не могли в поле заїхати. Та потім знову сильна спека висушила грунт, тож озиму пшеницю деякі фермери посіяли в сухе, осінні дощі все поправлять.

- З огляду на часті серпнево-вересневі посухи, це вже майже законна, вимушена технологія сівби — у сухий грунт...

- Так, аби встигнути, доводиться йти на певний ризик. Та осені тепер у нас довгі і теплі, опади підуть і все зійде. До речі, після соняшника краще сіяти озиму пшеницю. Переконаний, вона вигідніша за ріпак, бо у нього багато треба вкладати. Не один раз це перевіряв, тому не прихильник ріпаків, плюс вони сильно виснажують грунт. Озимим, усі бачимо, легше рости і дихати в прохолоду, ніж ще популярному соняху в отаку спеку.

- Петре Васильовичу, в цей непростий воєнний час, обтяжений погодними «сюрпризами», чи відчувають фермери підтримку від держави?

- Діє знижка на техніку вітчизняного виробництва 25 %, державні банки, за відповідну заставу, допомагають, дають кредити за програмою 5 — 7 — 9. Сподіваюся пролонгувати взятий раніше кредит, бо немає чим його закрити. З іншого боку збільшене мінімальне податкове зобов’язання з 2022 року, потреби війни. А от прагнення Данила Гетманцева кардинально підвищити податки бізнес не підтримує. На «гусаках», як він висловлюється, краще не вискубувати пір’я до голого тіла, бо за теперішніх умов він задубне на холоді, і більше нічого на ньому не наросте.

- Як Ви вважаєте, земельна реформа від «слуг народу» принесла якусь користь Українському народу?

- Земельна реформа — це питання безпеки держави. Ухвалені «слугами» 10 тисяч гектарів у одні руки є величезною загрозою існування України. Коли родина, для прикладу, володіє 10-ма га землі, у Криничанській громаді це два земельних паї, то вона має за рік пристойні 50 тисяч гривень оренди, чи сама на землі господарює. А зі 100 га можуть прожити десять сімей, з десяти тисяч — одна тисяча. Це скільки буде трударів і воїнів, які під час не побояться взяти зброю в руки і стати в стрій, для захисту держави! А якщо одна родина володіє 10-ма тисячами га, то скільки вона дасть воїнів державі? У тисячу разів менше. Це ж проста арифметика початкової школи. Саме під таким кутом зору і варто ухвалювати максимальну норму землі в одні руки.

- Вочевидь, цей антиєвропейський земельний «хапок» змінять вже депутати ВР наступного скликання. Бо «слуги» цими 10-ма тисячами га в одні руки «зашкварилися» по вінця. Для прикладу Дмитро Чорний із Жовтих Вод, що доскочив крісла нардепа по 34-му мажоритарному округу завдяки «зеленому» фону, у Царичанці клявся перед фермерами місцевої Асоціації, яких скликала їхня очільниця Вікторія Головко: «Почув вас, хлібороби. Більше, ніж за 500 га в одні руки, не проголосую!» А гайнув до Києва, і «витиснув» кнопкою аж 10 тисяч га...

- У цьому ми всі винні. Нам же не американці бюлетені в урни кидали, а ми самі... Радує лише те, що люди не продають масово землю, бо розуміють її справжню ціну. У Польщі, для прикладу, заборонили продаж державних земель. Переконаний, нам було б краще, коли б і площа землі у фермерському господарстві була не більше 50 га, і належала вона виключно фізособам. Більше було б фермерських господарств, легше довелося б відстоювати права хліборобів. А так інколи виходить, що чим більше господарство, тим хитріші рейдери.

- Дійсно, ця біда досі не викорінена у Придніпров’ї. Окрім ФГ «Самара» Олексія Саєнка, ще декілька фермерських господарств Придніпров’я відстоюють законне право на хліборобську працю у судах. А у ФГ «Фортуна» Віталія Купрія з Петриківського району землі, через суд, «віджав» колишній прокурор району... Щойно правоохоронці Дніпровщини заходилися перевіряти договори оренди землі фермера Павла Жадана з Чумаків. Це окрема тема, але прикро, що ці резонансні злочини тривають і під час війни.

- Як і крадіжки держбюджету, та й навіть гуманітарної допомоги для ЗСУ. Коли б не крали, а дбали усі 30 років відновлення Незалежності про безпеку держави, путін би до нас не поліз. Та й на місцях досі твориться дивне. Від траси Дніпро — Кривий Ріг до Криничок нещодавно поставили стовпи, почепили ліхтарі. Тепер уночі ця дорога сяє, як Лас-Вегас. Уряд закликає населення обмежити споживання енергії, а тут її на вітер пускають. Вгатили на цю затію біля двох мільйонів гривень, плюс вартість енергії щоночі. Хлопці на передовій просять БпЛА, а в тилу не чують.

- Верховна Рада хоч завершує, нарешті, декомунізацію. А як у Вашій громаді?

- Закон виконується, але переважно формально. На моїй вулиці у Криничанській громаді я лише у свинячий голос дізнався, що її перейменували на якусь «Світлу». Питаю в людини з ініціативної групи - а чому не назвали іменем Івана Мазепи, Лесі Українки, Володимира Івасюка, Івана Франка, щойно полеглих Героїв України? Чому не спитали моєї, постійного жителя вулиці і голови районної Асоціації фермерів, думки? Чи знаєте мою позицію, тому й обминули? Хто ви насправді — ждуни? Та ви хоч іменем путіна вулицю назвіть, він, не доведи Боже, сюди прийде, то і її знесе з лиця Землі. Теж саме з церквою. Чому священники досі масово не переходять до лав Православної церкви України? Кому служать — Богові чи терористу кирилу, що освячує війну проти українців?

- Дійсно, декомунізацію слід було провести ще на початку 90-х років. Але з нашими «слугами народу» це й тепер непросто зробити. Щойно голова облради Микола Лукашук заявив на своїй офіційній сторінці в ФБ: «На мою думку, всі ці перейменування та голосування насправді не про інтереси людей. Адже від зміни назви життя в цих містах і громадах сьогодні на краще не зміниться». Отакої! А те, що якраз радянські топоніми і є однією з головних причин жорстокої війни рф проти України, цей політик, як він себе іменує, як видно, і не підозрює.

- Можна згадати ще й Бориса Філатова, як він затято воював проти Січеслава. Тож назвали обласний центр, як і річку, «Дніпром». Вибори Філатов на цьому «конику» виграв, але ж так можна і Україну втратити! Нам варто не забувати вислів Бісмарка «Війни виграють не генерали, а шкільні вчителі і проповідники». Якщо діти добре знатимуть історію України і будуть патріотами свого краю, то і майбутня влада буде такою ж. Передова тепер виковує справжніх українців. Мій племінник Євген, раніше російськомовний, після року служби на фронті говорить чистою українською.

- На важливості бути українцем, мати українську ідентичність особливо наголошував ще президент України Віктор Ющенко.

- Так, а ще згадаймо, Віктор Ющенко одразу після приходу чітко заявив: «Україна, для власної безпеки, має стати членом НАТО». Але проросійські політсили, теж обрані нами, не дали це зробити. Тепер, на жаль, за цю велику помилку розплачуємося великою кров’ю.

- Правду кажуть — історія карає за незнання її уроків.

        - Слава Богу і ЗСУ, що таки маємо можливість сіяти і жати хліб насущний. З 2022 року відправив на передову автомобілі «шістку» і «бусик», допомагаємо з побратимами, чим можемо. Розрахувався і з власниками паїв, котрі мені їх довірили, кредит, сподіваюся, пролонгують. Спасибі і союзникам, що воюють за нас на фронті та усіляко підтримують. Волонтер Матеуш Вензек із Німеччини постійно возить гуманітарку на Харківщину, йому допомагає Полтавська обласна Асоціація фермерів і приватних землевласників імені Героя України, Героя Небесної сотні Віктора Чміленка, котру очолює Василь Бурлака. Долучаємося і ми, в разі потреби. Велика вдячність нашим воїнам, що так відчайдушно боронять Україну від російських фашистів.

       - Щиро дякую, Петре Васильовичу, за цікаву розмову. Доброго здоров’я, сприятливої погоди і успіхів Вам, Криничанському краю і Україні! І якнайшвидшої перемоги!

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ