Як же гарно, коли при морозному сонці священик святить воду в ополонці!

Марина Бабич 15.01.2022 377

19 січня в Україні - Хрещення Господнє, Йордан, Водохреща.

Цього дня у містах і селах освячують воду  і сміливці пірнають в ополонку. Вони прагнуть оздоровитися, бо, за давніми віруваннями, хрещенська вода має унікальні властивості. Після освячення вона цілий рік стоїть у ємностях і не псується,  а також захищає від хвороб.

Як пише Василь Скуратівський у книзі « Дідух. Свята українського народу»,

« воду вживали при різноманітних хворобах, змазували суглоби й хворі місця на тілі, лікували породіль при пологах, дитячий переляк, напували корів, коли вони отелювались, скроплювали від злих духів стайні, оселі та ниви при першому весняному засіві тощо.

У кожній хаті протягом року мала обов'язково стояти під образами пляшечка з йорданською водою. І що цікаво: вона ніколи не застоювалась, завжди була свіжою і придатною для вжитку».

А ось як описує Василь Скуратівський сам момент купання в ополонці:

«Тим часом біля ополонки, роздягнувшись, два смільчаки скочили у воду, занурились по шию й тут же вилізли. Обтерши мокре тіло, що парувало на морозі, надягли одіж і дременули додому. Як я дізнався, що той, хто скупається на Йордана -  «бо в цей день хрестили Ісуса», -  протягом року не хворітиме.

Йдучи назад, я помітив, що нас одна за одною обганяють дівчата.

- Бачте, як поспішають,— усміхнулися тато.— Хочуть якнайскоріше вийти заміж. Яка перша принесе додому свячену воду, та матиме щасливу долю...»

 

Далі письменник поділився версіями походження Водохрещі.

«Стосовно походження свята Водохрещі, існує кілька думок. Одні дослідники, зокрема Олекса Воропай, вважають, що Йордан — «це чисто християнський звичай, що прийшов до нас в Україну із християнством і зайняв одне з найпочесніших місць серед традиційних свят нашого народу».

Натомість С. Килимник дотримується думки, що це свято, певною мірою, випадає з різдвяного циклу, мовби стоїть осторонь. Воно сягає корінням у Дайбозькі часи і було колись присвячене «чистителю і святителю давнини — воді, вигнанню зими та вшануванню і прискоренню приходу весни».

Справді-бо, цілий каскад обрядових дій -  освячення води, випускання голубів чи інших птахів, «застрілювання Коляди» як злих сил зими, -  мало символізувати поворот сонця на весну.

Зрештою, освячення води — обряд безпосередньо Дайбозький, але його первісна назва «Водохреща» пізніше замінилася на християнську «Йордан», себто на назву річки, водою якої хрестили Ісуса.

Попередній термін свята ми знаходимо вже в Іпатіївському літопису під 1148 роком, де записано: «в неділю по Водохрещах». Існує безліч легенд та переказів про те, що опівночі «вода перетворюється у вино», про те, що у древньому Києві щороку на Водохреща до Дніпра сходилося майже все населення як на велике свято освячення води, а найспритніші юнаки прагнули неодмінно скупатися одразу після дійства.

 

…Цікаві обрядові сюжети зафіксував у центральних губерніях України і Павло Чубинський. До Водохрещі жінки намагалися не полоскати у воді білизни, «бо там чорти сидять і можуть вчепитися».

Вважалося, як тільки священик опускав хреста у воду, то вся біснувата й нечиста сила вистрибувала геть і залишалась назовні доти, доки котрась із жінок не приходила прати. Тоді вони знову пірнали у воду. Тому протягом тижня по Водохрещі жінки не ходили з білизною до річки, «щоб більше вигибло нечистої сили од йорданських морозів». Загалом до Водохрещі — протягом усіх трьох свят — жінки не ходили й по воду: це мали робити лише чоловіки та парубки.

…На всьому терені України на Водохреща уже не колядували. Натомість священик обходив своїх парафіян, окроплював водою житло і малював хрести на дверях».

 

                            Народні прикмети

  • На Водохреща йде лапатий сніг — на врожай
  • Коли на Водохреща випав повний місяць — бути великій воді.
  • Якщо вдень осідає іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.
  • Під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.           

 

             Три поради безпечного Водохреща

  •        Пам’ятайте, що безпечне перебування у холодній воді – це 20-30 секунд.
  •        Не паліть за годину до купання  в ополонці ( при палінні кров густішає і для серця  це додаткове навантаження ).
  •        Заходьте до ополонки поступово і виходьте, не поспішаючи. Одягайте теплий одяг і зігрівайтеся  гарячим чаєм.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ