На цей раз екологічна панорама

За матеріалами інтернет-видань 31.03.2024 351

 

Олена БЕГМА.

Нищиться мікробіота в грунті

НА ЗЕМЛЯХ, постраждалих унаслідок повномасштабного російського вторгнення, найбільшої шкоди завдано мікробіоті, зокрема азотфіксуючим, фосфатмобілізуючим бактеріям, стрептоміцетам, які відповідають саме за здоров’я, а відтак і родючість ґрунту. На цьому наголосила завідувачка відділу загальної та ґрунтової мікробіології Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України Людмила Білявська. За словами науковиці, саме мікробіота дає можливість відновити родючість ґрунту і зробити доступними для рослин елементи живлення.

У водосховище повертається вода

СУПУТНИКОВІ знімки фіксують, що значна частина раніше висохлого дна колишнього Каховського водосховища нині перебуває під водою. Як пояснюють науковці, це стало наслідком весняного водопілля та впливу людини на каскад Дніпра. Зокрема, пішов спуск тієї води, яка назбиралась у верхів’ях ріки взимку і зараз розливається по річищу численними протоками. Далі вони розгалужуються, наче кровоносна система, на менші потічки. Так вода доходить до найвіддаленіших місцинок Великого Лугу.

«За відсутності штучного регулювання рівня води сьогодні ми можемо спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, не зарегульованих людиною заплавах річок. Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС тисячі років», — пояснив експерт Української природоохоронної групи біолог-науковець Григорій Коломийцев.

Бережіть рідкісні рослини

ПОПРИ заборону продавати часник ведмежий (черемша) на українських ринках масово з’являються пучки цієї рослини, як і букетики різних первоцвітів. І багато хто купує черемшу, аби споживати її в різних стравах, салатах. Тим часом за продаж цієї червонокнижної рослини загрожує штраф у розмірі від 1700 до 3650 грн. Якщо людину затримали в лісі, коли вона рвала черемшу, то штраф буде від 510 до 850 грн, але додатково ще 62 грн за кожну цибулину на відшкодування збитків. Виходить, що за кільканадцять пучків часнику ведмежого можна сплатити чималу компенсацію.

Утім, ані штрафи, ані компенсації не зупиняють несумлінних людей, про що свідчать сотні судових рішень по всій Україні, ухвалених стосовно продавців черемші. Щоправда, здебільшого суди обмежуються усним зауваженням та звільняють порушників від сплати штрафу або призначають мінімальний — у сумі 510 грн. Так, Ковельський міськрайонний суд Волинської області судив жінку, яка з метою продажу знищила 750 рослин черемші, зірвавши їх поблизу села Ворончин Рожищенського району. Їй присудили мінімальний штраф. Окрім того, вона мала сплатити судовий збір у розмірі 537 грн. Судячи з постанови суду, компенсації за знищені червонокнижні рослини вона не платила, хоча за 750 стеблин сума могла сягнути 46,5 тис. грн.

Не бояться радіації

У ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ зоні відчуження, там, де досі дуже високий рівень радіації, згубний для живих істот, дослідники виявили мікроскопічних хробаків виду Oscheius tipulae. Вчені Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАНУ провели дослідження і з’ясували, що геноми цих істот залишилися непошкодженими після ядерної катастрофи на ЧАЕС, яка сталась 1986 року. Зоологи наголосили, що така стійкість виду є відкриттям.

Але не тільки хробаки не бояться радіації. Вочевидь, байдуже до неї всюдисущим двоногим браконьєрам. «Під час позапланової перевірки Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника інспектори зафіксували масиви незаконно вирубаних дерев — загалом понад 500 пнів зі свіжими спилами, а також факти розорювання земель із метою проведення сільськогосподарських робіт (культивація, сінокосіння та вирощування сільськогосподарських культур», — зазначено у повідомленні Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Для моніторингу якості повітря

ДНЯМИ Вінниця одержала два комплекти для моніторингу якості атмосферного повітря. Їх оснащено сенсорами радіаційного фону, а завдяки датчикам можна у режимі реального часу відстежувати показники. Інформація з пристроїв надходить на Портал відкритих даних міської територіальної громади. Карта моніторингу якості повітря оновлюється кожних 15 хвилин. Загалом у Вінницькій громаді вже діють 15 таких станцій. Серед них як комунальні, так і приватні. Як повідомили у міськраді, два нових комплекти вінничани отримали коштом Швейцарії.

Наслідки обстрілу нафтобази у Харкові

ПІСЛЯ ТОГО як російська окупаційна армія безпілотниками зруйнувала нафтобазу в Немишлянському районі Харкова у лютому, близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів потрапило у водойми області через витік. «Рівень забрудненості річки Сіверський Донець перевищував норму в 3,7 разу, Лопань — у 2 рази, Немишля — в 260 разів, Харків — у 820», — констатував начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Зазначається, що завдяки оперативним заходам рівень забруднення вдалося знизити. Зокрема, стан води в Сіверському Донцю на цей час прийшов у норму, решта річок забруднені пересічно у 12 разів вище за норму.

Палії, схаменіться

РЯТУВАЛЬНИКИ з Харківщини повідомляють, що через займання сухої трави мало не згоріло село неподалік обласного центру. У вітряну погоду полум’я швидко розповсюдилось, а люди забили на сполох лише тоді, коли вогонь наблизився впритул. Пожежу гасили понад 13 годин. Тільки за одну добу, повідомляють харківські рятувальники, в області вигоріло 100 га землі. І такі пожежі стаються щодня в кожному регіоні.

«Люди, схаменіться, — закликали в обласному управлінні ДСНС. — Такими діями ви не лише порушуєте законодавство, шкодите довкіллю та всьому живому, допомагаєте російським загарбникам нищити нашу землю, а й додаєте роботи рятувальникам. Замість того щоб оберігати людські життя, розміновувати території та розбирати завали після бомбардувань, вони змушені ліквідовувати підпали сухостою. Будьте відповідальними! Бережіть наші екосистеми від пожеж! Принагідно нагадуємо, що за спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність — штраф у розмірі від 3060 до 6120 гривень».

   Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ