Аграріям залишається лише спостерігати, що буде далі, - Сергій Бодя

За матеріалами інтернет-видань 18.07.2024 112
Аграріям залишається лише спостерігати, що буде далі, - Сергій Бодя

За словами фермера з Одещини, власника компанії «СIМ-Агроюг» Сергія Боді, до надвисоких температурних показників цього року фермери були не готові. Вони традиційно врахували норми висіву, строки посіву з власного досвіду, але ніхто не міг врахувати, що буде до +65°C нагріватися земля.
   

«Це майже як точка кипіння, ще трохи – і може бути точка кипіння. Коли ми вириваємо кореневу систему – вона гаряча. В таких умовах бактерії не можуть працювати, вони не розраховані на це.
Мінімальні запаси вологи дуже швидко втрачені, та за рахунок високої температури зменшується вологість повітря, і рослини для того, щоб вижити, живляться від нижніх ярусів листя. Основна мета кожної рослини – залишити після себе потомство. Ми кажемо, що це врожай для нас, а для рослини – це наступне покоління. Це справа виживання, щоб залишити щось після себе, і це може бути вже не повний кошик, а декілька насінин, але щоб щось залишити. Дуже важко рослинам зараз», - поділився думками Сергій Бодя.

Він вважає, що соняшник в господарстві ще тримається за рахунок зменшення норм висіву.

"У нас соняшник ще тримається тому, що ми зменшили норму висіву, 40 тисяч – норма висіву. Ми рахували цю норму з урахуванням того, що з зими йшли з продуктивною вологою на 1 тонну соняшника, тому не піддавались спокусам весняних опадів: розуміли – розраховувати на врожай треба з розрахунку на продуктивну вологу, яка накопичується в кінці осені та взимку. Ми вийшли з запасами на одну тонну, тому ми з цього розрахунку і посіяли 40 тисяч, щоб могли з такою нормою висадки отримати 1 тонну», - говорить аграрій.

Щодо прогнозованого  врожаю соняшнику фермер з колегами передбачає 5 центнерів на гектар, хоча під час квітнення бачили потенціал 25-30 центнерів.
Окремою проблемою для господарства «СIМ-Агроюг» стали шкідники. Річ у тому, що через аномальну спеку та посуху, трава на пасовищах та у лісосмугах швидко висихає, і комахи, аби вижити, перебираються на поля культурних посівів:
 

    «У цих складних умовах не тільки рослинам треба виживати, а й біосвіту – це комахи всі, а багато комах є шкідниками на наших культурах , їхня теж задача вижити, тож вони всі зараз знаходяться на посівах культур, і висмоктують дорогоцінний сік», – пояснює керівник господарства.
 

Проте зробити щось з цими комахами в таких умовах фермери не можуть, адже тоді втратять окрім шкідників й корисних комах, а разом із тим втратять шанс отримати врожай, бо рослини через спеку й без того знаходяться у значному стресі. Тому аграріям залишається лише спостерігати, що буде далі.

За матеріалами «Юг.Today»

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ